Laatste amateurclubs verdwijnen uit Beker van België, dit kwamen ze tekort

06 december 2018 20:14

SK Deinze en Mandel United hebben hun huid duur verkocht in de Beker van België. Gisteren werden beide amateurclubs door respectievelijk Eupen en STVV uitgeschakeld. Al heeft het niet zoveel gescheeld. Toch kwamen ze net dat tikkeltje tekort. Welk tikkeltje, dat ontdekt u hieronder.

Eerst bespreken we onze Oost-Vlaamse vrienden uit Deinze. Bij het team van Regi Van Acker ontbrak het in eerste instantie vooral aan een tikkeltje geluk en vlak daarna geloof in eigen kunnen. Tegen Club Brugge kwamen de oranjehemden als leeuwen uit de kleedkamer. Voor zo'n match hoef je jezelf niet op te laden, dat komt vanzelf. Dat begrijpen we.

Maar Eupen is en blijft toch ook een eersteklasser. Een eersteklasser die het dit seizoen verre van slecht doet in 1A. De ploeg van Makélélé staat elfde en zo vlotjes boven de degradatiezone. Deinze staat tweede in eerste amateurklasse en liet al weten dat ze na dit seizoen absoluut naar 1B willen.

Mulumba

Als ze dit willen bewerkstelligen, zullen ze wel kansen moeten leren afdwingen. Want daar slaagde Deinze gedurende 90 minuten niet echt in, uitgezonderd het doelpunt van Mertens en Lallemand in het slot. Ook niet na de rode kaart voor Mulumba na veertig minuten.

50 minuten met een man meer op het veld staan, dan moet je toch iets kunnen creëeren. Zeker wanneer die speler die rood kreeg een bepalende middenvelder is en je daar als Deinze zijnde kan van profiteren door een man extra in die linie te posteren. Want daar werd het verschil wel degelijk gemaakt. 

B-team

Bovendien speelde Eupen ook met een nagenoeg volledig B-team. Enkel Rocky Bushiri startte afgelopen weekend in de competitie tegen Waasland-Beveren. Voor de rest allemaal nieuwe gezichten in het Van De Wielestadion. Dat zou deuren moeten geopend hebben voor Deinze, maar ze bleven onmachtig. Het gat tussen een club die naar 1B wil en een team uit 1A is voorlopig nog te groot om te kunnen dichten. 

Dan deed Mandel United het een stukje beter op Sint-Truiden. 3-2 was de eindstand. De twee doelpunten van Mandel vielen in de laatste tien minuten. Voor het openingsdoelpunt durfden de rood-zwarten niet te voetballen. Ze kropen met elf terug in de eigen zestien meter. Waarom is er een doelpunt van de tegenstander nodig om te beginnen voetballen? Je ziet het wel meer op de Europese velden. Onverklaarbaar, maar waar. Waarom in die underdogrol kruipen? 'You win some, you lose some'

Trainer Lieven Gevaert zei achteraf wel terecht dit voor de camera van Sporza. "Jullie hebben het die gasten moeilijk gemaakt. Ze spelen Anderlecht, Club Brugge en Antwerp weg. Ons niet. Echt klasse jongens!" Maar had dit dan vanaf minuut 1 trachten te doen. 

Desalniettemin komt er ondanks deze analyse toch een einde aan het bekeravontuur van de Oost -en West-Vlamingen. Voetbalkrant wil een dikke chapeau richten aan beide clubs! 

Mathias Vranckx

2e amateurliga A \\ Beker van België \\ STVV \\ SK Deinze \\ Eupen \\ Mandel United \\ Mandel United
 
 
Reacties.