De revival van Oranje: moet België jaloers zijn op het Nederlandse jonge geweld?

22 maart 2019 14:31

Nederland staat er opnieuw. Na een paar zwakke jaren en twee gemiste grote tornooien is het  meer dan ooit de beurt aan de jeugd bij onze Noorderburen.  

Door de blessures van Axel Witsel, Kevin De Bruyne, Mousa Dembele en Thomas Meunier en het afscheid van Marouane Fellaini speelden de Belgen tegen Rusland met een fel verjongde middenlijn.

Youri Tielemans, Leander Dendoncker, Timothy Castagne en Thorgan Hazard waren donderdagavond vier van de vijf jongste Belgen op het veld. Toch bedroeg de gemiddelde leeftijd van de Belgen nog steeds 27,1 jaar.

Nederland won een  zware groep met Duitsland en Frankrijk in de Nations League en opende de kwalificatiecampagne voor het EK 2020 donderdag met 4-0 van Wit-Rusland.

Het elftal van oranje was tegen Wit-Rusland nog meer dan een jaar jonger dan dat van de duivels donderdag. Gedreven door jongens uit de Ajax-jeugd als Matthijs De Ligt, Frenkie de Jong en Steven Bergwijn (die op zijn veertiende naar PSV trok) herleeft het Oranje legioen. Justin Kluivert voetbalt zelfs nog steeds voor de Nederlandse beloften.     

Zit er bij de Belgen dan geen talent meer in de wachtkamer? Natuurlijk wel. Maar waar Nederland noodgedwongen moest bouwen aan een nieuw, fel verjongd elftal, hebben de Belgen veel meer tijd.

Thorgan Hazard zal wellicht zijn plaats niet meer afstaan, maar Castagne, Tielemans en Dendoncker gaan in principe opnieuw uit de ploeg als respectievelijk Meunier, De Bruyne en Witsel terug fit zijn.

Belgische beloften

En dan zijn er nog heel wat beloften in aantocht. Zinho Vanheusden , Dodi Lukebakio en Orel Mangala om er maar drie te noemen. België heeft tegenwoordig zelfs de luxe om de sterkhouder van Anderlecht bij de U19 te houden.

Nederland beschikt met spelers als De Jong en De Ligt over buitengewone talenten. Maar ook voor de Belgen ziet de toekomst er mooi uit. Zou er de komende tien jaar een finale tussen België en Nederland op een groot tornooi inzitten? 

Simon Wauters

België \\ Nederland
 
 
Reacties.