Patrick Aussems: Belgische coach van topclub in Tanzania

22 maart 2019 16:33

De Belgen zwermen uit. Ook buiten Europa met steeds meer succes. Dat is ook het geval voor Patrick Aussems, coach van Simba SC: één van de grootste clubs uit Tanzania. Hij had een gesprek met onze collega's van Walfoot.be

Patrick Aussems is al lang weg uit België. De ex-speler van Standard begon zijn trainerscarrière in Frankrijk, alvorens een eerste keer in Afrika aan de slag te gaan. In 2004 werd hij coach in Kameroen, twee jaar later in Benin. “Alles is begonnen met dat eerste avontuur in Kameroen. Nadien keerde ik tussen twee jobs steeds terug naar Frankrijk”, vertelt Aussems.

“Tegenwoordig noemt men mij een ‘Afrikaanse trainer.’ Ik had afgelopen zomer dus wel veel aanbiedingen verwacht, maar de meesten interesseerden mij niet echt. Tot die van Simba SC in de bus viel. Toen ik de passie en de draagkracht van dit project zag –de hoofdaandeelhouder is een miljardair- kon ik geen nee zeggen.”

Van Bénin via Nepal naar Tanzania

Het valt moeilijk te ontkennen dat Aussems lang niet altijd de gemakkelijkste weg kiest. “Je moet het verschil zien tussen het sportieve en het extrasportieve. In Benin was ik zowel trainer als technisch directeur.  Dat zorgde voor een interessante langetermijnvisie. Ook bij Al-Hilal in Soedan viel er op het sportieve niets aan te merken: we speelden vaak voor twintig- of dertigduizend supporters, maar het leven in Khartoum was niet altijd even eenvoudig.”  

Zijn grootste uitdaging was ongetwijfeld om de nationale ploeg van Nepal opnieuw aan het voetballen te krijgen in 2015. Enkele maanden nadat een aardbeving er het leven had gekost aan 17.000 mensen. “De FIFA contacteerde mij omdat ze wisten dat ik vrij was. Ze vroegen om opnieuw iets op te bouwen. Dankzij de fantastische mensen met wie ik heb mogen samenwerken hebben we zo ongeveer vanaf nul terug iets opgebouwd”, vertelt Aussems.

Standard en Anderlecht stellen niet veel voor in vergelijking met wat ik in Tanzania heb gezien

Tegenwoordig is Aussems aan het werk in Tanzania, bij de grootste club van het land : Simba SC. Landskampioen en kwartfinalist in de Afrikaanse Champions League. Daarin nemen ze het nu op tegen TP Mazembe, een club die bij ons veel bekender is.

Een echt voetballand 

"Je moet weten dat Tanzania een echt voetballand is. Ook al stellen ze internationaal niet al te veel voor. Simba en Yanga zijn hier echt grote clubs. Iedereen is wel fan van één van de twee", vertelt Aussems. "Zo'n passie, dat is echt ongelofelijk. Wanneer we op verplaatsing spelen gaan er duizenden fans mee naar de luchthaven. Met Kerstmis was mijn familie hier. Maar met hen in de stad op café of restaurant gaan is onmogelijk. Ze klampen mij constant aan."  

"Tanzania is met voorsprong het mooiste land dat ik ooit al gezien heb", oordeelt de coach van simba, die wel toegeeft dat het Afrikaanse voetbal nooit helemaal went. "Zet Pep Guardiola hier en hij loopt wenend weg.  (lacht) Het maakt allemaal deel uit van de charme van het Afrikaanse voetbal."

Aussems droomt niet echt van een terugkeer naar België, maar laat de deur wel op een kier. "In Europa zijn de omstandigheden beter, maar ik zal er nooit dezelfde passie vinden als hier. Sorry dat ik het moet zeggen, maar Standard en Anderlecht stellen niet veel voor vergeleken met wat ik hier heb gezien. We hebben momenteel gemiddeld 58.000 supporters voor een wedstrijd in de Champions League. Dat vind je in Europa alleen bij de absolute topclubs." 

De sfeer in het stadion van Simba SC, in Dar es Salam :

Standard \\ Tanzanië \\ Simba SC
 
 
 
Reacties.