De frisse start van Thomas Foket: "Miserie lijkt al jaren geleden" en "Premier League? Ik was al blij dat ik basisspeler werd in eerste klasse"

22 maart 2019 12:06

Ja, hij is nog steeds maar 24 en heeft nog een hele carrière voor zich liggen, maar het lijkt wel alsof Thomas Foket al een ancien van het Belgische voetbal is. Alles heeft hij al meegemaakt... "Het is allemaal heel snel gegaan, zowel het positieve als het negatieve", knikt hij.

Een interview regelen met de speler van Reims is niet zo makkelijk. Berichtje vorige week van de persverantwoordelijke: "Volgende week geen probleem, maar deze week willen we ons concentreren op de match tegen Nantes." Het tekent het kader waarin Foket is terechtgekomen: "Superprofessioneel" bevestigt hij. "Ik was daar zelf ook van geschrokken. Ik kende de competitie niet zo goed, maar het is hier allemaal zo goed geregeld qua omkadering, begeleiding, infrastructuur..."

Na de zege tegen Nantes staat Reims op een zesde plaats. Europees voetbal lijkt mogelijk Thomas.

"Ja, maar dat is toch wel wat onverhoopt hoor. Toen ik tekende was de eerste doelstelling het behoud. Behalve bij de topploegen is dat hier trouwens bij heel veel ploegen de prioriteit. Europees gaat toch moeilijk worden, want we hebben nog een heel pittig programma. De top tien op zich zou al heel mooi zijn. Zelfs die zesde plaats behouden wordt geen evidentie."

Je straalt rust uit, je lijkt heel blij met de keuze die je maakte.

"Ik wou iets nieuws: een nieuwe sfeer, een nieuwe competitie en toch wel een stapje hoger zetten. Maar het belangrijkste was dat ik zoveel mogelijk wou spelen. Hier zijn al die zaken aanwezig. Ik heb bijna nog geen match gemist."

Een nieuwe bladzijde of een nieuw hoofdstuk? Alles gewoon achter je laten wat er gebeurde door je hartproblemen?

"Ja, die transfer is een frisse start voor mij. Het is allemaal achter de rug. Weet je, ik denk daar nu nog amper aan. Voor mij lijkt dat al jaren geleden, terwijl het in realiteit nog maar een dik jaar geleden is. Nee, ik heb dat opgenomen als een blessure en die is nu weg. Bij Reims kon ik met een volledig wit blad beginnen."

Toen we je stuurden of je niet zou opgeroepen worden voor de Rode Duivels antwoordde je dat je dat helemaal niet verwachtte? Waarom eigenlijk? Martinez was toch lovend over jou?

"Ik ben daar nooit mee bezig geweest. Toen ik geselecteerd werd, kwam dat uit de lucht vallen. Als je goed bezig bent, komt dat wel vanzelf. Ik kan begrijpen dat de bondscoach nu vasthoudt aan zijn groep. Het is niet evident om daar bij te komen. De concurrentie is groot en ik ga er nooit vanuit dat ik geselecteerd zal worden. Voor mij is het belangrijkste om mijn niveau weer op te pikken en de rest zal wel komen."

We gaan even vasthoudend zijn: zelfs met al die blessures hebben jij en Bjorn (Engels) nooit aan een selectie gedacht?

"Als je die selectie bekijkt, dan zit daar niemand in die het niet verdient hé. Dat zijn keuzes die gemaakt worden. Wij moeten gewoon door doen zoals we bezig zijn."

Over Bjorn gesproken, heeft zijn aanwezigheid het makkelijker gemaakt om je weg te vinden bij Reims?

"Dat was wel aangenaam ja. Ook op het veld qua communicatie. We staan altijd naast elkaar en voelen elkaar goed aan."

Droom jij nooit van de Premier League nu daar zoveel Belgen spelen?

"Ik ben geen dromer hé (lacht). Ik wil me goed voelen en spelen. Bij Reims is dat het geval. Wedstrijden tegen Marseille, Lyon, PSG... daar geniet ik van. Tegen die sterren spelen, maakt het allemaal toffer. En de Premier League? Ik was al heel blij dat ik een basisspeler werd in eerste klasse. Ik hoop fit te blijven en te spelen. Daarna zien we wel..."

Redactie

Ligue 1 \\ KAA Gent \\ België \\ Reims
 
 
Reacties.