Is balbezit heilig? 5 van de 6 ploegen met meeste balbezit zitten in PO1


Foto: © photonews 25 maart 2019 19:34

Balbezit: voor sommigen is het heilig, voor anderen slechts een leuke statistiek. Topteams als Barcelona en Man City zweren bij dominant voetbal. Simeone en zijn Atletico Madrid zal het dan weer een worst wezen. En hoe zit het in onze Jupiler Pro League?

Als we kijken naar de ploegen die in het seizoen 2018 / 2019 het meeste balbezit hadden, zal het niet verbazen dat Racing Genk ook in dit klassement de kroon spant. Gemiddeld had KRC in de wedstrijden dat het speelde 58.79 procent van de tijd het leer in eigen rangen.

Op de tweede plaats vinden we enigszins verrassend Anderlecht terug, met 56.69%. Verrassend omdat paars-wit geen topseizoen doormaakt en enkele speeldagen voor het einde van de reguliere competitie nog geen zekerheid had over deelname aan PO1. Anderzijds eisen de supporters van de Brusselse grootheid natuurlijk wel dat hun elftal ook in moeilijke tijden het spel maakt.De top zes wordt vervolledigd door Gent (56.52%), Standard (54.45%), Club Brugge (53%) en ... Moeskroen (51.17%). 

Antwerp, een club die weleens afbraakvoetbal verweten wordt, staat niet bij de zes besten, al scheelt het niet veel. De mannen van László Bölöni bezetten de zevende plek in dit klassement. Is de soep dus minder heet dan ze gegeten wordt? STVV vinden we pas terug op plaats 9. Mogelijk moeten we daar de reden voor de niet-kwalificatie gaan zoeken, of misschien is dat volgens sommigen een brug te ver.

West-Vlaamse club is de slechtste van de klas

Helemaal onderaan dit klassement komen we niet Lokeren tegen, maar wel Oostende. De ex-club van Marc Coucke haalde over heel het seizoen gezien gemiddeld slechts 42.46 procent balbezit. 

Benieuwd naar de positie en de percentages van Kortrijk, Zulte Waregem en de andere ploegen? Hier vind je het volledige klassement.

Jupiler Pro League
 
 
 
Reacties.