Financieel rapport in 1A: Genk de rijkste club en Gent maakt meeste winst, maar wel recordverlies voor hele JPL


Foto: © photonews 26 maart 2019 06:15

De rijkste club van het land bekleedt momenteel ook de eerste plaats in de sportieve rangschikking. AA Gent maakte dan weer het meeste winst vorig jaar.

In Het Nieuwsblad verscheen dinsdag een financiële rapport over de analyse van de jaarrekeningen van alle clubs uit de hoogste voetbalklasse van ons land. Daarvan brengen wij u de meest opvallende resultaten.

Recordverlies

25,8 miljoen euro verlies. Dat is het verontrustende cijfer van alle winst- en verliesposten van de Belgische eersteklassers opgeteld. Met net geen 5M euro winst is Gent de beste leerling van de klas. Genk (3.3M) en Club Brugge (68.000) zijn de andere G5-ploegen in groene cijfers. Ook Waasland-Beveren, Charleroi en Zulte Waregem draaiden geen verlies.

Eupen is veruit de slechtste leerling met een verlies van 9 miljoen euro. Anderlecht (6.4M) en Cercle Brugge (7.4M) gaan ook diep in het rood.

Eigen vermogen

Het Nieuwsblad maakte ook een rangorde van de rijkste clubs uit de Jupiler Pro League. Daarvoor werd er gekeken naar het eigen vermogen: wat er overblijft na het aflossen van de schulden en als alle bezittingen werden verkocht.

Bij Genk blijft er dan nog 47.3 miljoen euro over. Op dit vlak zijn er maar drie clubs die in het rood gaan. STVV en Lokeren hebben een negatief eigen vermogen van minder dan 1M euro. Moeskroen is de armste club met -6.6M eigen vermogen.

De G5 voeren het lijstje aan. Na Genk is Gent de club met het meeste eigen vermogen (30M). Standard (16M), Club Brugge (13.4M) en Anderlecht (8.2M) doen het ook niet slecht. Eupen (7.8M) scoort het hoogst van de ploegen die geen deel uitmaken van de G5.

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ Charleroi \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ Standard \\ Zulte Waregem \\ Cercle Brugge \\ Eupen \\ Waasland-Beveren
 
 
 
Reacties.