'The Old Firm', meer dan een stadsderby: "Iets kopen in het stadion van de vijand en je wordt als ketter beschouwd"

30 maart 2019 15:13

Zondag staat Glasgow weer in rep en roer. De supportersclans van Celtic en Rangers, de grootste clubs uit Glasgow en bij uitbreiding Schotland, staan dan lijnrecht tegenover elkaar. Nog meer dan anders.

Het is echt een stadsderby die tot de verbeelding spreekt. Beide supportersclans kunnen elkaar niet horen, zien of ruiken. “Het is meer dan een voetbalwedstrijd” vertrouwt John Taillieu ons toe in een gesprek met Voetbalkrant.com. John is bestuurslid van The Celtic Lions, een Belgische supportersvereniging van de Schotse club.

Ga je kijken zondag?

“Uiteraard. Thuis met een aantal vrienden. Het is heel moeilijk om aan tickets te geraken. Alle abonnees zullen aanwezig zijn en losse tickets zijn erg schaars.”

Hoeveel keer heb je de clash der Schotse titanen al live gezien?

“Drie keer. Twee keer op verplaatsing zelfs. De Schotse fans van Celtic zakken niet graag af naar Ibrox. Ze weigeren om een cent uit te geven aan iets van de vijand. Je wordt beschouwd als een ketter wanneer je iets koopt om te eten of te drinken in hun stadion. Elke dag waarop de Old Firm wordt gespeeld, draait de capaciteit van de ordediensten aan 300%. Het is zelfs verboden om die dag in de clubkleuren rond te lopen in Glasgow.”

Vanwaar komt die vijandigheid dan?

“Het is meer dan alleen maar een voetbalwedstrijd. Het stamt voort uit een oude strijd tussen katholieken en protestanten, tussen Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Als bijvoorbeeld Ierland tegen Schotland speelt, dan zullen de Celtic-fans voor Ierland stemmen. Ze voelen zich meer verbonden met Ierland.”

Welke Old Firm betekent het meeste voor jou?

“Elke derby die je wint is speciaal. De laatste jaren was er natuurlijk de suprematie van onze kant uit, met de 5-0 als uitschieter. Het had toen even goed 10-0 of 15-0 kunnen zijn. Alsof we naar een oefenmatch aan het kijken waren.”

Om af te sluiten: hoe groot de vijandelijkheid tussen de twee clubs uit Glasgow ook mag zijn, jullie hebben elkaar wel nodig, toch?

“Ik zeg het niet graag, maar eigenlijk wel, ja. Het aantal abonnees is aanzienlijk gedaald toen de Rangers even uit de eerste klasse verdwenen waren. Daarna is het weer flink toegenomen. Maar beide clubs zien hun sponsorinkomsten en de tv-gelden ook stijgen sinds de terugkeer van de tegenpartij op het hoogste niveau.”

Kijk zondagmiddag LIVE en LEGAAL naar de Old Firm via betFIRST

Hannes Van Gael

Celtic Glasgow \\ Rangers FC
 
 
Reacties.