Eén van de weinige Belgische basisspelers in de Eredivisie doet oproep: "Ik kan jonge Belgen enkel aanraden om naar hier te komen"


Foto: © photonews 04 april 2019 18:18

Met al die Belgen die in de toplanden actief zijn, zou je bijna de roots van onze Rode Duivels vergeten. Veel van de jongens in de nationale ploeg kregen hun eerste kansen in... Nederland. Dario Van den Buijs is één van de weinigen die nog bij onze noorderburen aan het werk is.

Van den Buijs is aan zijn tweede jaar in de Eredivisie bezig. De nog steeds maar 23-jarige centrale verdediger is titularis bij Heracles en heeft zich zijn keuze voor Nederland nog geen moment beklaagd: "Als ik jonge gasten in België één raad mag geven: kom naar Nederland voetballen."

In België is er toch een zekere terughoudendheid ten opzichte van jonge Belgen

't Is geen mening die hij ongefundeerd uit. Hijzelf is het beste voorbeeld. De zoon van 'Stakke' Van den Buijs, tegenwoordig scout bij Zulte Waregem en daarvoor assistent van Michel Preud'homme bij Club Brugge, vertrok bij blauw-zwart om zijn kans te krijgen bij FC Eindhoven in de Nederlandse tweede klasse.

"Ik heb er toen zelf voor gekozen om de stap naar tweede klasse te zetten. Maar ja, ik raad het elke jonge gast aan. In België is er toch een zekere terughoudenheid ten opzichte van jonge voetballers. In Nederland is men van mening dat als je er klaar voor bent, dat je ook moet spelen. Je kan er echt doorgroeien", zegt hij bij Voetbalkrant.com.

Vermaelen, Vertonghen, Alderweireld... Allemaal gasten die hem voorgingen. "Je ziet dat het loont. Ikzelf heb me in de kijker kunnen voetballen in Eindhoven en sta nu in de basis in eerste klasse, dat was altijd mijn bedoeling. Ik kan hier aan mezelf blijven werken", knikt Van den Buijs. "Ik ben nog maar 23 en kan nog veel bijschaven. De details zijn nu het belangrijkste."

Transfer? Als een club me wil zal de trainer moeten tonen dat hij me echt wil

En eens hij dat gedaan heeft? Verder in de voetsporen van de illustere Duivels? "Als ik maar kan voetballen. Als een club Van den Buijs wil halen, zal het niet zijn om de hoop te vullen. Ik moet echt het gevoel hebben dat ze me willen en dat de trainer me echt wil. Of dat nu in Nederland, Frankrijk, Duitsland... is, dat blijft me gelijk. Ik zit hier ook goed."

Heracles is inderdaad een club met potentieel. Ze staan momenteel zevende, op vier punten van de nummer vijf en potentiële play-offs voor Europees voetbal. En... het is de enige ploeg die dit seizoen nog niet verloor van Ajax: één keer gelijk en één keer winst. 

"Natuurlijk ben je onder de indruk van mannen als De Ligt, Ziyech, Tadic, De Jong... Maar we hebben ze direct vastgezet, wij hadden die punten toen nodig om mee te blijven spelen in die linkerkolom."

Kortom, voor Van den Buijs is Nederland de ideale leercompetitie. "Het is een heel leuke competitie om in te spelen: heel open, met de nadruk op voetballend vermogen. In België mag je als verdediger liefst de bal vooruit keilen, hier zien ze je liever voetballen. Je kan hier enorm veel bijleren."

Nederlandse Eredivisie \\ Heracles
 
 
 
Reacties.