Waarom werkt voorstel Pro League belastingontduiking in de hand? Als spelers makelaars moeten betalen, wordt factuur dubbel zo duur

10 april 2019 19:45

De Pro League heeft zijn voorstDe nieuwe makelaarsvereniging BFFA verzet zich met hand en tand tegen het voorstel van de Pro League om het Belgische voetbal 'clean' te maken. Het zou tevens belastingontduiking in de hand werken. Hoe? Hun vrees leggen we hier snel even uit.

Waar men bij het BFFA vooral over struikelt is dat in het voorstel staat dat de speler zijn eigen makelaar zou moeten betalen. Enig onderzoek leerde ons dat daar inderdaad wel wat zorgen over mogen zijn. Want... een speler gaat daar nooit mee akkoord gaan. Er zullen maar weinig spelers voor het idee gewonnen zijn omdat het voor hen een serieuze financiële impact heeft.

Momenteel betalen de clubs dus de makelaars, maar die kunnen dat ingeven als onkosten. En... het percentage commissie wordt ook betaald op het brutobedrag, aangezien de club de btw kan recupereren. Een speler - die in se geen btw nummer heeft - moet de commissie van de makelaar op het nettobedrag betalen. Een factuur van een makelaar wordt daardoor quasi dubbel zo duur, omdat er ook 21 procent btw op zal moeten betaald worden. En hij kan die nergens recupereren.

De vrees is dan ook dat spelers - die echt niet graag aan hun eigen euro's zitten - gaan teruggrijpen naar toestanden zoals in Turkije, waar veel geld onder tafel betaald wordt aan makelaars die eigenlijk van toeten noch blazen weten.

Johan Walckiers

Jupiler Pro League
 
 
Reacties.