Waarom Chelsea in de competitie niet zonder Hazard kan, maar hij donderdagavond (wellicht) opnieuw op de bank zit


Foto: © photonews 11 april 2019 16:26

Chelsea neemt het donderdagavond in de heenwedstrijd van de kwartfinale van de Europa League op tegen Slavia Praag. In Tsjechië begint Eden Hazard in principe opnieuw op de bank.

Zestien doelpunten en twaalf assists na 33 speeldagen in de Premier League. Meer dan 85 procent van de maximale minuten gespeeld en overladen met lof. Zeer nadrukkelijk in de belangstelling van Real Madrid en Zinédine Zidane.

Het staat in schril contrast met zijn seizoen in de Europa League. 117 minuten verspreid over drie van de tien wedstrijden. Amper dertien procent van de totale speeltijd. Nul doelpunten en evenveel assists.

Je zou denken dat Chelsea niet wakker ligt van de Europa League. Die vlieger gaat misschien op voor een aantal spelers, maar niet voor de club en Maurizio Sarri.

CL-ticket

Chelsea staat momenteel derde in de Premier League. Liverpool en Manchester United zijn al een hele tijd buiten bereik. The Blues tellen twee punten meer dan Tottenham, hebben een voorsprong van drie punten op Arsenal en staan vijf punten boven Manchester United. De drie achtervolgende teams hebben echter één wedstrijd minder gespeeld.

Enkel de eerste vier uit Engeland mogen volgend seizoen aantreden in de Champions League. Chelsea zit daardoor in een vreemde spreidstand. Enerzijds telt elk punt in de Premier League in de strijd om de top vier, anderzijds krijgt de winnaar van de Europa League ook een ticket naar de vetpotten van de Champions League.

Groepsfase Europa League

Chelsea werd ingedeeld in groep L bij Bate Borisov, MOL Vidi en PAOK Saloniki. Niet meteen tegenstanders waar Chelsea bang voor hoeft te zijn. Op speeldag één en drie zat Hazard zelfs niet in de selectie. De tweede wedstrijd speelde hij 36 minuten, op speeldag vier een uur. Omdat hij terugkeerde uit een blessure die hem twee wedstrijden aan de kant had gehouden.  

Als test, niet omdat Chelsea hem nodig had. The Blues begon aan de groepsfase met twaalf op twaalf en op speeldag vijf en zes zat Hazard opnieuw niet meer in de selectie.

Knock-outfase

In de heenwedstrijd van de 1/16e finale mocht Hazard een kleine twintig minuten invallen tegen Malmö. Chelsea won ‘maar’ met 1-2 en dus moest Eden toch plaatsnemen op de bank in de terugwedstrijd. Je weet maar nooit met die gekke Zweden…

In de 1/8e finale kreeg chelsea met Dinamo Kiev voor het eerst een fatsoenlijke tegenstander voorgeschoteld. Maar The Blues kwamen nooit in de problemen, dus kwam de Rode Duivel ook niet van de bank.

Slavia Praag

Met de Racing Genk- en Sevilla-killers krijgt  Chelsea in de kwartfinale een laatste tegenstander uit een kleine competitie voorgeschoteld.

Bovendien wacht zondag de clash met Liverpool. Hazard zal dus wel op de bank beginnen. Als Chelsea halverwege op achterstand zou staan, kan Sarri nog steeds ingrijpen. En er is nog altijd een terugwedstrijd.

Callum Hudson-Odoi   

Daarnaast zijn de andere flankspelers van Chelsea natuurlijk ook geen sukkelaars. Pedro en Willian hebben hun strepen al lang verdiend en toptalent Callum Hudson-Odoi was al goed voor vier doelpunten en twee assists in amper 413 Europa Leagueminuten.

Verwacht wordt dat Sarri donderdagavond Pedro en Willian aan de aftrap brengt. Afhankelijk van de score kan hij dan nog beslissen of hij Hazard óf Hudson-Odoi in de strijd gooit.

Vervolg van het tornooi

In de volgende ronde kan Chelsea op Arsenal, Napoli, Villareal, Valencia, Benfica of Eintracht Frankfurt stuiten. Dan wordt de keuze om Hazard op de bank te houden weer een stuk moeilijker.

Maar wanneer het er echt om gaat, staat de Rode Duivel gewoon tussen de lijnen. Chelsea verloor de finale van de EFL Cup en ging er vroeg uit in de FA Cup. De Premier League is weg en zelfs de Community Shield ging verloren.

De Europa League is en blijft een mooie trofee die het seizoen van The Blues wat meer kleur kan geven. En die hun volgend seizoen een pak aantrekkelijker kan maken, als het in de competitie nog fout gaat.

Europa League \\ Chelsea \\ Slavia Praha
 
 
 
Reacties.