"Ik vind mezelf een betere spits dan Samatta": Wesley Moraes is duidelijk, maar wat zeggen de cijfers?


Foto: © photonews 17 april 2019 17:47

Wesley Moraes is aan een prima seizoen bezig bij Club Brugge, maar topschutter zal hij vermoedelijk niet worden. Die eer is mogelijk weggelegd voor Ally Samatta van KRC Genk. Maar de Braziliaan is wel duidelijk: "Ik vind mezelf een betere spits."

Wesley Moraes was in Sport/Voetbalmagazine duidelijk: "Ik vind mezelf een betere spits dan hem, maar hij zal misschien hetzelfde zeggen over hem. Het is misschien aan de buitenwereld om erover te oordelen."

We polsten met Bjorn Ruytinx alvast een ex-spits: "Ze hebben allebei hun kwaliteiten", vond die. "Samatta is meer een pure killer, met snelheid en misschien ook iets meer doelgerichtheid dan Wesley Moraes."

Wesley meer een pivot

"Maar Wesley wordt ook meer gebruikt als een pivot. Ik denk niet dat het de bedoeling is van Ivan Leko dat Wesley echt twintig keer scoort op een seizoen, als hij de spelers rondom hem maar beter laat renderen zal het goed zijn."

Cijfers

De cijfers zijn in het voordeel van Samatta: hij scoorde in competitie al 21 keer en gaf 5 assists, waarmee hij een aandeel heeft in 26 Genkse goals. Wesley - die naar eigen zeggen aan zijn statistieken wil werken - komt uit op 12 goals en 10 assists, goed voor een totaal van 22 Brugse goals. Daarmee zijn beide spelers natuurlijk erg belangrijk voor hun team.

Als het puur gaat om de kwaliteiten van een targetspits, dan is Samatta dan ook wel degelijk in het voordeel. Maar Wesley Moraes heeft dan weer meer kwaliteiten buiten de grote rechthoek. Hij is haast niet van de bal te zetten en is zo een perfect aanspeelpunt voor onder meer Vanaken, die gloreert dankzij de aanvaller.

26 vs 22

Ook belangrijk: Samatta is 'al' 26. Daardoor is de marktwaarde van de Tanzaniaan uiteraard ook wat minder groot dan de 22-jarige Braziliaan die Wesley is. Vooral omdat die nog over zoveel groeimarge lijkt te beslissen.

Slotsom: Wesley en Samatta zijn misschien moeilijk te vergelijken, maar de spits van Club Brugge is zeker niet slechter dan die van Genk. Of hij ook beter is, of op zijn minst nog kan worden? Zegt u het maar ... 

2e amateurliga B \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ Sporting Hasselt \\ OH Leuven
 
 
 
Reacties.