"Vooral onze thuiswedstrijden winnen" lijkt het devies, maar de historische cijfers in play-off 1 zeggen iets helemaal anders


Foto: © photonews 17 april 2019 17:08

Het is meer dan ooit het devies in de play-offs, zo lijkt het wel. "We moeten vooral thuis de punten pakken en dan op verplaatsing zien of we iets kunnen meegraaien." Maar klopt dat wel? We namen de proef op de som.

Om te beginnen eerst de cijfers van deze play-offs: na vier speeldagen wist de thuisploeg al liefst acht keer op twaalf de drie punten thuis te houden - we gaan er gemakkelijkheidshalve vanuit dat Standard de zege zal krijgen voor de gestaakte wedstrijd van afgelopen vrijdag.

Met 66,7% thuisoverwinningen doen de huidige play-offs voorlopig even goed als het recordjaar 2014-2015, toen liefst 20 van de 30 wedstrijden in een thuisoverwinning eindigden en vele ploegen een goed rapport hadden in eigen huis.

"We willen in de eerste plaats onze thuiswedstrijden tot een goed einde brengen, dan kom je al een heel eind", aldus Hans Vanaken na speeldag 3 in de play-offs. "En dan ook af en toe eens iets rapen op verplaatsing."

Hij zegt daarmee eigenlijk wat iedereen denkt: de play-offs beginnen toch vooral met thuiswedstrijden winnen. En dat is dit jaar dus ook niet anders. Maar toch, als we bijvoorbeeld terugkijken naar het seizoen 2014-2015, dan valt op dat KAA Gent toen kampioen werd zonder de beste thuisploeg te zijn in die play-offs.

2-6 voor de helden op verplaatsing

Die eer moesten ze toen aan Anderlecht (13 op 15) laten, maar Gent was wel de beste uitploeg met 9 op 15. Van de vijf wedstrijden die door een bezoekend team toen werden gewonnen, waren het drie kere de Buffalo's die het deden, meteen ook goed voor de titel.

Als we de voorbije negen titels onder de loep nemen, dan valt op dat slechts twee keer de titel ging naar de beste thuisploeg (Anderlecht in 2009-2010 en in 2013-2014), terwijl de beste uitploeg in totaal liefst zes(!) keer aan het feest was.

 Beste thuisclub Beste uitploeg Kampioen
09 10Anderlecht Anderlecht Anderlecht
10 11Standard Standard Genk
11 12Club Brugge Anderlecht Anderlecht
12 13 Standard Club Brugge Anderlecht
13 14Anderlecht Anderlecht Anderlecht
14 15Anderlecht Gent Gent
15 16Anderlecht Club Brugge Club Brugge
16 17Club Brugge Anderlecht Anderlecht
17 18Standard Standard Club Brugge
Anderlecht \\ Antwerp \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ KAA Gent \\ Standard
 
 
 
Reacties.