Toenemende kritiek op jeugdreeksen: "Play-offs bij de jeugd is slechte zaak" & "Jeugd ongeduldig? Clubs zetten hen onder druk"


Foto: © photonews 25 april 2019 16:42

Michel Ribeiro, de man die altijd in Bryan Heynen is blijven geloven, zegt dat het huidige competitieformat bij de beloften niet deugt. Hij breekt een lans voor laatbloeiers zoals de middenvelder van Genk.

Michel Ribeiro legde in Sport/Voetbalmagazine uit hoe het komt dat sommige spelers pas laat ontdekt worden en waarom techniektrainers, zoals Ribeiro, nodig zijn.

"Als je als techniektrainer met veel jongens werkt, over de leeftijdsgrenzen heen, dan zie je veel details en herken je potentieel. Ik ben een coach die dan voor zulke jongens opkomt en er desnoods voor vecht", legde hij uit bij S/VM.

Ribeiro had Heynen onder zijn hoede bij de jeugd van KRC Genk en zag dat het bij sommige ploegen of spelers foutliep. "De realiteit is dat er te veel druk gezet wordt op de jeugdspelers. Ze zeggen vaak dat de jeugd tegenwoordig ongeduldig is, maar clubs leggen zelf druk op jonge spelers en daardoor verliezen ze veel potentieel talent."

Bij de jeugd moet je ook altijd proberen te winnen, maar niet ten koste van de spelers

En Ribeiro merkt nog twee negatieve evoluties op: de afschaffing van de U19 en de invoering van de play-offs voor de beloften. "De focus wordt te hard op het resultaat gelegd en de laatbloeiers lijden daaronder."

"Door het wegvallen van de U19 valt de opleiding voor meer dan 150 spelers in het water. Wat moest er van Bryan Heynen zijn gekomen als er destijds geen U19 was", vroeg hij zich af. En hij sloot zijn betoog af met een kleine wijsheid. "Bij de A-ploeg moet je titels winnen! Bij de jeugd moet je dat proberen, maar het mag niet ten koste gaan van de spelers."

KRC Genk
 
 
 
Reacties.