De donkere periode van Manchester United: wat is er aan de hand?

03 mei 2019 17:45

Sinds het vertrek van Sir Alex Ferguson gaat het niet goed meer met Manchester United. De ooit zo succesvolle club kon de laatste jaren maar een paar prijzen pakken zoals de FA Cup en de Europa League, maar de laatste Premier League-titel dateert al van het seizoen 2012-2013.

De voorbije jaren waren echt Manchester United-onwaardig. sinds hun laatste titel werden ze zevende, vierde, vijfde en zesde. Vorig seizoen hadden ze onder Mourinho een opflakkering en werden ze tweede, maar daar is dit seizoen niets meer van te zien.

Moyes, Van Gaal, Mourinho en Solskjaer. Allemaal probeerden ze Manchester United op de rails te krijgen, maar dat lijkt niet meer te willen lukken. Solskjaer leek even de grote held te worden door een furieuze start te nemen als interim-manager, maar sinds hij een definitief contract heeft gekregen gaat het weer steil bergaf met de club. Enkele weken geleden werd met de 4-0 nederlaag op Everton een nieuw dieptepunt bereikt.

Een cruciale rol is dit seizoen weggelegd voor Paul Pogba. Onder Mourinho wilde hij niet meer spelen en dat had een negatieve invloed op de groep. Solskjaer leek het wel gevonden te hebben hoe je moet werken met Pogba en dat zag je in zijn eerste wedstrijden. Ze speelden sterk voetbal en met veel lef. Het Franse goudhaantje was duidelijk de sterkhouder met enkele straffe prestaties.

Maar sinds de definitieve aanstelling van Solskjaer is het dus geminderd. Er lijkt weer twijfel te zijn in de groep en dat Real Madrid zo aan de mouw van Pogba trekt, helpt natuurlijk ook niet echt. Als zelfs David de Gea begint te falen, weet je dat er iets niet goed zit in de club. 

Transferzomer

Het is dus wel duidelijk dat er een woelige transferzomer zit aan te komen bij Manchester United.  Er zijn veel cruciale spelers dat weg willen. Pogba zou dus naar Real Madrid kunnen vertrekken en ook David de Gea zou op weg naar de uitgang zijn. PSG zou hem een monstercontract aangeboden hebben. Ook Herrera zou naar PSG kunnen gaan en het contract van Mata wordt voorlopig niet verlengd. Eric Bailly, toch één van de betere verdedigers bij Manchester United als hij speelt, wil weg wegens een gebrek aan kansen en Alexis Sanchez zou ook willen vertrekken. Of Manchester United het vertrek van de Chileen erg zou vinden, valt te betwijfelen. 

En dan is er natuurlijk nog Romelu Lukaku. De Rode Duivel kent een wisselvallig seizoen en is niet altijd de eerste keuze van Solskjaer. Zelf ziet hij een transfer naar Italië wel zitten, waardoor dus ook de Rode Duivel lijkt te vertrekken.

Wie blijft er dan nog over? Voorin staan ze nog wel sterk met Rashford, Martial en Lingard, maar er moet echt nog wel iets bij. Joao Felix wordt genoemd, maar of de jonge Portugees deze club kan dragen, is nog maar zeer de vraag. 

Het probleem ligt vooral achterin bij Manchester United. Smalling en Jones kregen allebei een nieuw contract, maar beide verdedigers lijken toch niet goed genoeg voor een topclub als Manchester United. Ashley Young is dan weer aan een enorm slecht seizoen bezig en de supporters willen hem maar al te graag zien vertrekken. Luke Shaw is de enige die het zou kunnen maken bij een topclub. Onder Mourinho kwam hij bijna niet in het stuk voor, maar dit seizoen doet hij het uitstekend en ze gaan hem de komende jaren zeker nog kunnen gebruiken.

Er worden op dit moment vooral naar opvolgers voor Young gezocht. Wan-Bissaka wordt genoemd, maar ook Meunier zou naar Manchester United kunnen trekken. Toby Alderweireld wordt dan weer gezien als de nieuwe leider centraal in de verdediging. Of deze spelers willen komen, is nog maar zeer de vraag, aangezien Manchester United waarschijnlijk geen Champions League zal spelen.

Het mag dus wel duidelijk zijn dat er nog een lange weg te gaan is voor Manchester United. Ze zullen op zoek moeten gaan naar gerichte versterkingen deze zomer en spelers die een ster als Pogba kunnen vervangen. Het is nu aan Solksjaer om er terug een ploeg van te maken, zodat ze in de toekomst terug het Manchester United van vroeger kunnen worden en kunnen strijden voor de prijzen.

Nils Wens

Premier League \\ Manchester United \\ Huddersfield Town
 
 
Reacties.