Beslissing Anderlecht zorgt voor kritiek: "Dan kan de overheid beter stoppen met hun sociale voordelen"

07 mei 2019 22:13

Dat Anderlecht gaat stoppen met zijn provinciale jeugdploegen boven de 12 jaar is wel ingeslagen als een bom bij vele ouders en spelers. Maar de club belooft dat ze naar oplossingen zal zoeken bij de tientallen clubs waarmee ze samenwerken. Voor sportsocioloog Bart Vanreusel volstaat dat niet.

Voor Emeritus Vanreusel is het een slag in het gezicht. “Van een club als Anderlecht zou je verwachten dat ze een modelvoorbeeld van jeugdwerking is - niet alleen om profs voort te brengen, maar ook om sociale en maatschappelijke reden", vertelde hij aan HLN

Anderlecht wil in zijn nieuw model enkel door met de jongens waarvan ze denken dat ze kunnen doorgroeien naar eerste klasse. "In een grootstad waar er al geen overaanbod aan jeugdsportclubs is zou je denken dat de club ook haar maatschappelijke rol vervult, en dat dus niet alleen voor de super getalenteerden.” 

Vanreusel vindt dat die clubs iets mogen terugdoen voor het vele overheidsgeld dat ze krijgen. “Een groot deel daarvan wordt geacht naar de jeugdwerking terug te vloeien. Gebeurt dat niet, dan kan de overheid maar beter stoppen met fiscale voordelen uitdelen.”

Bart Vandenbussche

Anderlecht
 
 
Reacties.