EXCLUSIEF gesprek met Sofiane Hanni: "Rusland is veranderd" en "Als Kompany me belt?"

26 mei 2019 13:08

Onze collega van Walfoot had de kans om in Moskou op bezoek te gaan bij Sofiane Hanni. De voormalige kapitein van Anderlecht vertelt er over zijn leven in Rusland en over zijn ambities voor de toekomst.

De afspraak gaat door in het clubrestaurant van Spartak Moskou. Hanni komt net terug van een bezoek aan de dokter, want hij was licht geblesseerd. Het einde van een frustrerend seizoen, waar Spartak op een straatlengte van kampioen Zenit eindigt. "We hebben niet het seizoen gespeeld dat we wilden", knikt Hanni. "Er zijn hier veel goeie ploegen, akkoord, maar als je bij Spartak zit, moet je elk seizoen voor de titel spelen. Of toch minstens een ticket voor de Champions League pakken."

Het wordt echter Europa League. Hanni heeft zelf trouwens niet zijn beste seizoen achter de rug. "Uiteraard is er frustratie. Het was mijn eerste volledig seizoen hier en ik heb niet de rol kunnen spelen die ik wilde spelen. Ik moet belangrijk zijn, net als bij mijn vorige clubs. Ik kwam na een tijdje in de ploeg, maar sinds enkele weken speel ik weer minder, tot mijn grote verrassing."

Een aanpassingsprobleem aan een andere competitie, een ander land en een andere cultuur? "Normaal gezien pas ik me snel aan. Maar ja, hier zijn er wel heel veel verschillen op niveau van cultuur en religie. En er is ook de taalbarrière. Ik leerde wel al een beetje Russisch, maar te weinig om me uit te drukken bij mijn ploeggenoten en de coach."

"Ik ben wel iemand die met de voeten spreekt. Ik wil de leider op technisch vlak zijn, de man die de sleutel in handen heeft. Als ik iets te zeggen heb, zal ik het wel zeggen. Ik ben meer kapitein à la Hazard dan à la Kompany."

Transfer?

Nu de naam toch gevallen is. Er is al een tijdje sprake over een terugkeer naar Anderlecht... "Kijk, ik ging naar Spartak omdat ik Europees wou blijven voetballen. En ik ga er niet onnozel over doen: ik verdien hier goed mijn brood. Ik heb dromen waargemaakt bij bij Anderlecht en titels gewonnen. Dat wil ik uiteraard wel nog eens doen. Als Kompany me belt? Ik heb groot respect voor de man en de speler. Ik sta open voor elk gesprek in ieder geval."

Maar voorlopig is daar geen sprake van en staat slagen bij Spartak bovenaan het lijstje. "Ik wil doen waarvoor ze me aangetrokken hebben: een belangrijke speler worden en de titel winnen. Maar ik moet ook realistisch blijven: ik speel niet op dit moment en als de club en de coach me zeggen dat ze niet meer op mij rekenen, moet ik reageren."

Morgen gaat Hanni verder in op het seizoen van Anderlecht en al wat er gebeurde in België...

Anderlecht \\ Spartak Moskou \\ Gazovik Orenburg
 
 
 
Reacties.