Steeds meer punten nodig om kampioen te worden? België alweer zwak broertje in de klas (of is dat net de sterkte van onze competitie?)

29 mei 2019 19:19

Het CIES becijferde deze week dat de kampioenen in de grote competities steeds meer punten sprokkelen. Maar hoe verhoudt de Belgische kampioen zich dit seizoen tegen de "groten"? We deden de proef op de som.

Het CIES becijferde het voor de vijf grootste competities in Europa en merkte op dat die de voorbije twintig jaar van gemiddeld rond de 70% ondertussen naar rond de 80% van het maximaal aantal punten zijn gestegen.

De topploegen worden dus steeds sterker, de kleine ploegjes steeds makkelijker te verslaan. Dan is dat in de Belgische competitie de laatste jaren toch iets anders: steeds moeilijker is het voor een team om er echt helemaal bovenuit te steken.

Genk bij de slechtere leerlingen van de klas

Manchester City steekt met 98 punten uit 38 wedstrijden (86%) iedereen de loef af dit seizoen, ook Benfica en Ajax zetten prima cijfers op de lijst. KRC Genk doet het veel minder, van de tien grootste competities kunnen ze enkel Galatasaray achter zich laten.

Ja, maar dat is door de play-offs en dus het spelen van meer topwedstrijden? Neen dus. Opmerkelijk zelfs: het gemiddelde van Genk in de reguliere competitie (63 op 90, 70%) is nauwelijks hoger dan dat in de play-offs (20 op 30, 66.7%) en zou dus geen verschil maken in de 'stand'.

Aernout Van Lindt

Ligue 1 \\ Serie A \\ Nederlandse Eredivisie \\ Ajax \\ KRC Genk \\ Manchester City \\ PSG \\ Juventus \\ Galatasaray \\ SL Benfica \\ Bayern München \\ Barcelona \\ Zenit St Petersburg
 
 
Reacties.