Begeleider van Europese toprefs ziet andere problemen dan vetpercentage bij Belgische refs


Foto: © photonews 31 mei 2019 12:48

Het Referee Department heeft beslist dat de refs hun vetpercentage onder de 15 procent moeten brengen. En tegen een latere datum zelfs naar de 12 procent. Niet altijd makkelijk en professor Werner Helsen, die de UEFA-refs begeleidt met hun trainingen, ziet dringendere problemen.

Helsen voerde voor de topscheidsrechters in Europa zelf het vetpercentage van 12 procent in. Maar... "Het verschil in intensiteit tussen de Belgische competitie en bijvoorbeeld de Champions League is groot. Fysiek deden onze scheidsrechters het eigenlijk al goed de afgelopen seizoenen. Ook in de play-offs. De problemen liggen eerder bij de juiste beslissing nemen, communicatie met de VAR en met assistenten", zegt hij bij Sporza.

"In België zou daar meer de nadruk op moeten liggen in plaats van op vetpercentage. Ook in Engeland fluiten refs die ouder zijn dan 50, maar nooit aan de strengste normen zouden voldoen. De UEFA kan selecteren uit heel Europa. De Belgische vijver is veel kleiner, veel ervaring zou verloren kunnen gaan."

Jupiler Pro League
 
 
 
Reacties.