Woensdagavond start de eindfase van de Nations League: wat een gemiste kans voor de Rode Duivels

05 juni 2019 16:36

België verloor in 2018 maar twee keer op zeventien wedstrijden. In beide gevallen waren de gevolgen echter verregaand

De Rode Duivels verloren de halve finale van het WK van Frankrijk, maar wonnen de strijd om de derde plaats van Engeland en begonnen met negen op negen aan de Nations League.

Tegen Zwitserland ging het opnieuw fout. België stond na een dik kwartier al 0-2 voor en had zelfs aan een 3-2 nederlaag genoeg om door te stoten naar de halve finale. Op het uur stond het echter al 4-2 en uiteindelijk werd het ook nog 5-2.

Einde verhaal voor de Rode Duivels in de Nations League dus. Zwitserland neemt het  woensdagavond in de eerste halve finale op tegen gastland Portugal, Engeland strijdt donderdagavond met Nederland om een plek in de finale van zondag.

Natuurlijk is de Nations League niet hetzelfde als een EK of een WK. Maar de Belgen hadden zichzelf wel op twee topwedstrijden kunnen trakteren. Ook de twee verliezende finalisten spelen namelijk nog een wedstrijd tegen elkaar.

Het is doodjammer dat de Belgen de kans lieten liggen om zich te meten met landen als Engeland en Nederland. Twee jonge teams die we op de volgende kampioenschappen zeker in de gaten zullen moeten houden. 

In plaats daarvan nemen de Belgen het zaterdag en dinsdag op tegen Kazachstan en Schotland. Aan die wedstrijden zouden ze sowieso niet ontkomen zijn, maar de Belgen hadden woensdagavond gewoon tegen Portugal moeten spelen.

Niet dat de carrière van Hazard of De Bruyne zal staan of vallen met een titel in de Nations League, maar het was toch een prijsje geweest als generale repetitie voor het EK van volgend jaar. Vergelijk het met een Supercup in aanloop naar de start van de Champions League.  

De Rode Duivels zakten af naar België na een vakantie of een Europese finale. Voor de eindronde van de Nations League hadden ze zich nog kunnen opladen. Of ze dat ook kunnen voor wedstrijden tegen Schotland en Kazachstan is nog maar de vraag.

Of ze zich nu naar de zege slaapwandelen zoals tegen Cyprus of niet: de Rode Duivels zullen de volgende dagen meer dan eens terugdenken aan die rampzalige avond in Zwitserland. De supporters jammer genoeg ook. 

In Porto zit de sfeer er alleszins al goed in. We vermoeden dat we zulke taferelen niet in Brussel zullen zien tegen Kazachstan en Schotland. Het fandorp rond het Koning Boudewijnstadion ten spijt. 

Simon Wauters

België \\ Zwitserland
 
 
Reacties.