Vergroot een nieuwe maatregel van de Premier League de kloof met de rest van Europa?

13 juni 2019 17:33

2018/19 was het seizoen van de Engelsen op het Europese voetbaltoneel. Liverpool won de 'Beker met de Grote Oren' en enkele dagen ervoor pakte Chelsea de Europa League. Engeland lijkt Spanje voorbij te hebben gestoken als grootste voetbalnatie (op clubniveau).

En dat wil men graag zo behouden over het Kanaal. Donderdag 13 juni werd de kalender van de Premier League 2019/20 bekendgemaakt, met daarin een korte pauze in februari. Een mooi compromis van de Engelsen, die willen vasthouden aan hun traditie van Kerstvoetbal en tegelijk wat meer rust aan de spelers gunnen.

De oplossing is zo simpel als ze groot is. Het weekend van 15 februari werd vrij gehouden, maar in werkelijkheid zal er dan wellicht toch gespeeld worden. De helft van de ploegen zal op 8 februari aantreden, de andere helft een week later. Zo krijgen de fans elke weekend voetbal en de spelers een langere rustperiode.

Want het drukke speelschema was de laatste jaren toch een van de redenen waarom Engelse clubs het vaak minder deden in Europa. In de vijf voorgaande jaren aan dit boerenjaar was Manchester United de enige club die een trofee wist te pakken -de Europa League in 2017. Dit jaar waren de vier finalisten zelfs Engels.

De ommekeer

Volgens Roberto Martinez hebben de Britse clubs de knop omgedraaid. “Er werd enorm veel geld gespendeerd aan extra infrastructuur, verzorging, begeleiding... Ze beseften dat het onmogelijk was om elke match fris te zijn op de manier dat ze het toen aanpakten”, legde de bondscoach onlangs uit. Volgens hem kwam de ommekeer er na de uitschakeling van Tottenham door Gent in het seizoen 2014/15.

We zijn benieuwd of de maatregel tot nieuwe successen zal leiden. Vier finalisten afleveren wordt alvast moeilijk te evenaren…

Premier League \\ Champions League \\ Europa League \\ Liverpool FC \\ Manchester United \\ Tottenham \\ Arsenal \\ Manchester City \\ Chelsea
 
 
 
Reacties.