België vecht voor wat het waard is maar blijft met lege handen achter, uitschakeling is een feit

19 juni 2019 20:24

Na 90 minuten te hebben ondergelegen heeft België pas in de slotfase een fel bevochten punt uit handen gegeven tegen Spanje. Bornauw wiste met de enige Belgische kans in de eerste helft een vroege achterstand uit. Fornals kroonde zich in de slotfase tot matchwinnaar.

Het moest beter na de verrassende nederlaag tegen Polen dat was duidelijk. Johan Walem jammerde over het gebrek aan efficiëntie voorin én achterin. Met Spanje stond er een volledig andere tegenstander te wachten, een die zelf het spel wil maken. De bondscoach greep in door zijn middenveld te versterken met Bastien en Schrijvers naar de flank te trekken. Verder wisselde hij van doelman en bracht hij Bornauw in de plaats van De Norre.

Het hameren op de efficiëntie wierp zowaar zijn vruchten af, maar Lukebakio stond meters buitenspel bij zijn doelpunt. De eerste ‘kans’ werd dus goed afgerond, al liet de verdedigende doortastendheid dan weer te wensen over. De ruimtes op links -waar Cobbaut De Norre verving- waren te groot en daar profiteerden Soler en Olmo optimaal van. Achteruitleggen en die laatste werkte koelbloedig af. Gol!

Dat leek wel het vast aanvalspatroon van de Spanjaarden, want even later kon Mayoral er bijna 2-0 van maken. De Belgen vonden geen antwoord op de lopende mensen van Spanje. Een keer was België gevaarlijk en dat was voldoende om de score in evenwicht te brengen. Cools kopte een hoekschop goed voor doel en Bornauw werkte af.

Spanje kwam voor de pauze nog enkele keren aanzetten, maar een attente De Wolf of een goed blok van Mangala behoedden de Belgen voor een achterstand.

Spanje kwam als een furie uit de kleedkamer en versierde kans na kans. De beste was voor Ceballos, die een vrijschop via de onderkant van de lat vóór de doellijn zag botsen. Daarna besloot hij nog eens over, toen hij oog in oog met De Wolf stond.

Het was met momenten pompen of verzuipen voor de Jonge Duivels. De schaarse countermogelijkheden die er kwamen werden ook niet goed benut. Miraculeuze tussenkomsten van Faes en De Wolf hielden België in de match.

De eerste mogelijkheid van de Belgen in de tweede helft kwam er pas in minuut 76. Recht in het zijnet! De Spaanse druk bleef echter aanhouden, en ze kregen uiteindelijk waar ze recht op hadden. Door de 2-1 nederlaag maakt België geen aanspraak meer op de halve finale of een Olympisch ticket. Spanje mag nog blijven dromen van de halve kwalificatie.