Losada is weinig hoopvol voor Argentinië: "Op die vlakken staan ze jaren achter op de rest"

19 juni 2019 18:27

Argentinië begon met een valse noot aan de Copa America in Brazilië. Tegen Colombia ging het meteen met 2-0 de boot in.

Wij spraken met Hernan Losada, de Argentijnse voormalige middenvelder van onder meer Anderlecht en Beerschot.

Messi verklaarde voor aanvang van het toernooi dat hij dolgraag een prijs wil winnen met Argentinië. Op het WK zal hij bijna 35 zijn. Is deze Copa America dan de laatste kans voor hem?

Losada twijfelt. “Er komen nog toernooien. Maar de Copa America is op papier natuurlijk makkelijker te winnen dan een WK. Toch mag je het zeker niet onderschatten: de manier van spelen is helemaal anders dan in Europa.”

“Messi kan het ook niet zonder een ploeg om zich heen. Bij de Argentijnen is de oude generatie met Higuain en Mascherano plaats aan het ruimen voor een nieuwe. Dit is bijvoorbeeld het eerste toernooi voor jongens als Lautaro Martinez en Lo Celso. Ze zijn op zoek naar een nieuwe identiteit. Dat maakt het op dit moment heel lastig om een prijs te winnen.”

De eeuwige concurrent Cristiano Ronaldo won intussen een EK én de Nations League met Portugal. Legt dat extra druk op Messi? “Ach, die Nations League is een belachelijk concept. Dat hoef je zelfs niet mee te rekenen. Maar los van wat Ronaldo wint, wil Messi zijn land gewoon een prijs schenken. En om uiteenlopende redenen lukt dat op dit moment niet.”

“Portugal en alle landen die de laatste jaren een prijs pakten, hadden veel meer structuur. Dat begint al bij de jeugdreeksen. Zij veranderden bovendien ook niet constant van spelsysteem, van trainer, … De succesvolle landen hadden altijd een groep die elkaar door en door kende. Argentinië staat op dat vlak jaren achter.”

Losada is dan ook niet bepaald optimistisch voor de toekomst. “Qua structuur en qua jeugd is er nog enorm veel werk. Dat is ook de reden waarom geen enkele topcoach onze nationale ploeg wil leiden. Simeone en Pochettino zeiden bijvoorbeeld om die reden ‘nee’.

Simon Wauters - Florent Malice

Barcelona \\ Argentinië
 
 
Reacties.