Een sprankeltje hoop? Op deze manier kunnen Rode Duivels U21 nog naar de Olympische Spelen (of zelfs nog het EK winnen!)

20 juni 2019 07:07

De ontreddering bij de nationale U21 was groot na de late nederlaag tegen Spanje. De EK-droom en de Olympische droom waren voorbij, zo leek het. Maar dankzij de zege van Polen tegen Italië is er nog een waterkansje om toch te blijven dromen. Al moet er dan nog veel gebeuren. Wat? Overzicht!

Eerst nog even de regels op een rijtje: de drie groepswinnaars en de beste tweede van de drie groepen A, B en C mogen naar de halve finales én de Olympische Spelen in Tokio 2020. Daar zijn namelijk vier tickets voorzien voor Europese landen.

Maar: als Engeland de halve finales weet te halen, spelen de twee andere derdes nog een play-off voor de vijfde plaats én het bijhorende vierde Olympische ticket, omdat Engeland niet kan aantreden op de OS. En dus is de Olympische droom voor de Belgen nog niet voorbij. Hoe kan het alsnog allemaal gebeuren?

Voorwaarde: België moet tweede worden in zijn groep

Eerst de belangrijkste premisse: de Belgen moeten minstens tweede worden in hun groep, bij een derde of vierde plaats is het helemaal verloren. Na de 0 op 6 moet dus gewonnen worden van Italië én Polen moet tegelijkertijd winnen van Spanje.

In dat geval haalt Polen 9 op 9 en de drie andere landen 3 op 9. Bij een gelijke stand tussen verschillende teams wordt eerst en vooral naar de onderlinge duels gekeken. Na de 3-1 van Italië tegen Spanje en de 1-2 van België tegen Spanje moeten de Rode Duivels U21 dus met (minstens) twee doelpunten verschil winnen van Italië. 

Mogelijkheid 1: België wordt beste tweede

Eens de Duivels de tweede stek in hun groep beet hebben, kunnen ze afwachten wat de andere landen vermogen. Technisch gezien bestaat er zelfs een mogelijkheid dat de Belgen nog beste tweede worden van de drie groepen, al is de kans daartoe héél erg klein.

Enkel als ook in de beide andere groepen de nummers twee drie punten halen, is dat mogelijk. Roemenië of Frankrijk en Duitsland of Oostenrijk moeten dus hun twee resterende wedstrijden winnen en de andere teams moeten onderling elk een keertje winnen en verliezen van elkaar. Enkel dan kan België op doelsaldo nog beste tweede worden.

Mogelijkheid 2: Engeland haalt de halve finales

Iets logischer zou het zijn dat Engeland de halve finales van het EK weet te halen. Dan speelt België nog een play-off tegen een andere 'mindere tweede'. De Engelsen staan er na de 1-2 nederlaag tegen Frankrijk echter ook niet al te denderend voor.

Tegen Roemenië en Kroatië pakken de Engelsen dus maar beter 6 op 6. Op die manier kunnen ze mogelijk nog in aanmerking komen voor groepswinst en/of de titel voor beste tweede, al zijn ze daarvoor ook afhankelijk van de resultaten in de groep van Duitsland, Denemarken, Oostenrijk en Servië.

Aernout Van Lindt

België \\ België \\ Spanje
 
 
Reacties.