PORTRET: De nieuwe leider van AA Gent, Mikael Lustig

22 juni 2019 08:30

Vandaag maakte AA Gent de komst van de ervaren Zweedse international Mikael Lustig wereldkundig. Een broodnodige versterking voor het jonge team van Jess Thorup, maar wie is die Lustig nu eigenlijk? Een korte carrièreschets.

Net 21 was Mikael Lustig wanneer hij voor de leeuwen werd geworpen bij het Zweedse nationale elftal. Als vice-aanvoerder van het beloftenelftal maakte hij zijn debuut onder bondscoach Lars Lagerbäck. Lustig speelde meteen de volledige wedstrijd uit, maar kon een 2-0 nederlaag tegen de Verenigde Staten niet vermijden.

Ondertussen maakte hij na drie jaar als basisspeler bij GIF Sundsvall de overstap naar de Noorse topclub Rosenborg. Ook daar maakte Lustig zichzelf meteen een belangrijke speler. Met zijn onvermoeibaarheid op de rechterkant was hij zowel offensief als defensief een enorm wapen voor de Noorse topclub.

In 127 wedstrijden maakte hij als verdediger 18 doelpunten en gaf hij 19 assists. Sommige flankspelers komen zelfs niet aan deze statistiek. Met twee titels en een Super Cup nam hij afscheid van Noorwegen.

Spanje, Engeland of Schotland

Zijn goeie prestaties waren internationaal niet onopgemerkt gebleven. Celtic Glasgow, Fulham en Espanyol aasden op de handtekening van Lustig. Eind november 2011 koos hij uiteindelijk voor een transfer naar Schotland.

Mika, zoals zijn bijnaam luidde, pakte met Celtic acht keer de titel, won vier keer de beker en vier keer de League Cup. Dit seizoen speelde hij mede door een knieblessure niet alle wedstrijden, maar zorgde hij in 23 wedstrijden toch opnieuw voor 7 assists. Lustig was in Glasgow enorm geliefd bij de fans door zijn leiderschap op het veld en offensieve ingesteldheid. 

WK 2018 

Ondertussen is Lustig ook nog steeds een vaste waarde in het Zweedse nationale elftal. Zowel tijdens het EK van 2012 als dat van 2016 was hij een zekerheid in de Zweedse selectie. Tijdens het voorbije WK in Rusland was Lustig incontournable in het basiselftal. Wereldsterren zoals Son (Zuid-Korea), Lozano (Mexico) en Shaqiri (Zwitserland) beleefden een erg moeilijke wedstrijd tegen de taaie en ervaren rechtsback.

In de verloren kwartfinale tegen Engeland kon Zweden geen beroep doen op Lustig. Zijn vervanger Krafth haalde hetzelfde niveau niet en werd vroeger naar de kant gehaald. Intussen kwam Lustig tot 75 caps voor zijn nationale elftal.

Centraal?

Bij AA Gent is het nog niet geweten voor welke rol Lustig nu juist gehaald is. Met de komst van Castro-Montes en Yem is er al veel concurrentie op de rechterback. Het zou niet onlogisch zijn mocht Thorup zoals Midtjylland omschakelen naar een 3-5-2 of 3-4-3 systeem waarbij Lustig als rechter centrale verdediger kan worden uitgespeeld. Hij heeft in elk geval het uitvoetballend vermogen en de lengte (1 meter 89) om die rol aan te kunnen.  

Arjen T'Sjoen

Jupiler Pro League \\ Champions League \\ KAA Gent \\ Celtic Glasgow \\ Racing Club Gent
 
 
Reacties.