Flankaanvallers: het exportproduct bij uitstek van Club Brugge

27 juni 2019 19:07

Club Brugge deed de afgelopen jaren al heel wat zaakjes op de transfermarkt. Vooral het kopen en verkopen van flankaanvallers blijkt een specialiteit in Jan Breydel.

Eigenlijk werd het startschot gegeven met de aankoop van José Izquierdo vijf jaar geleden. Club Brugge legde toen drie miljoen euro op tafel voor een Colombiaan die amper dertig wedstrijden op het hoogste niveau had gespeeld in zijn thuisland.

Een risico? Wellicht. Maar nog eens dertig wedstrijden later zou hij waarschijnlijk niet meer betaalbaar zijn geweest. Izquierdo streek samen met Felipe Gedoz neer in Brugge. Voor de Braziliaan betaalden ze de helft: anderhalf miljoen.

Gedoz was in dat eerste seizoen goed voor negen doelpunten en tien assists, Izquierdo voor vijftien goals en zeven assists. Samen waren ze dus meteen betrokken bij 41 doelpunten.

Gedoz zou zijn niveau uiteindelijk niet kunnen aanhouden en werd in januari ’17 voor 1,2 miljoen verkocht. Izquierdo zou zes maand later de jackpot opleveren voor blauw-zwart: vijftien miljoen euro.

In de zomer van 2016 had Club Brugge al Anthony Limbombe binnengehaald voor 2,5 miljoen euro. Als vervanger van Izquierdo haalden ze Emmanuel Dennis voor 1,3 miljoen.

Limbombe zou uiteindelijk voor acht miljoen euro naar Frankrijk vertrekken, de marktwaarde van Dennis wordt intussen op 7,5 miljoen geschat.

In januari vorig jaar kocht Club Brugge Krépin Diatta voor twee miljoen euro en afgelopen zomer Arnaut Danjuma voor één miljoen. Voor Diatta zou Ajax nu al een bod van een kleine vijftien miljoen euro voorbereiden, Danjuma zag zijn marktwaarde op één jaar tijd maal twaalf gaan.

Club Brugge lijkt wel het walhalla voor flankaanvallers. Izquierdo heeft het moeilijk om zich door te zetten bij Brighton, Limbombe is intussen al terug van Nantes.

Natuurlijk is het niet prijs met elke flankaanvaller die wordt gekocht. Elton Acolatse, Dorin Rotaiu en Bernie Ibini-Isei konden zich bijvoorbeeld niet doorzetten bij Club. Maar deze negen flankaanvallers samen kostten Club Brugge ‘maar’ 13,6 miljoen euro.

De verkoop van Izquierdo alleen leverde al meer op. De kans dat Danjuma, Diatta en Dennis veel goedkoper dan Izquierdo mogen vertrekken, lijkt klein.

Intussen jaagt Club Brugge met Luis Diaz en Amadou Sagna opnieuw op twee jonge flankaanvallers. Vooral Diaz zou een dure vogel zijn. Maar als hij door dezelfde mensen gescout is als Izquierdo en Diatta, zouden wij het er op durven wagen.

Simon Wauters

Club Brugge
 
 
Reacties.