Trebel neemt kindertuin Anderlecht bij de hand: vijf conclusies na debuut Kompany (als coach)

29 juni 2019 18:55

Anderlecht won zaterdagavond met 0-6 op het veld van Oudenaarde. Vincent Kompany speelde nog niet, maar liet zich wel opmerken langs de zijlijn.

Dante, Hotman, Gerkens, Delcroix, Lissens... Bij de eerste drankpauze leek het een kleuterklasje dat naar de leraar aan het luisteren was.  Qua fysiek en charisma stak hij er met kop en schouders bovenuit. Vincent Kompany speelde dan wel niet tegen Oudenaarde, hij nam wel de coaching op zich. En terwijl veel geroutineerde coaches het in die eerste oefengalops maar wat op zijn beloop laten, was dat niet aan de Rode Duivel besteed.

1. Kompany gedreven

Kompany sprong om de haverklap uit zijn stoeltje om bij te sturen, om meer présence te vragen op de tweede bal, om betere looplijnen te vragen en om jeugdig talent Lutonda eens te feliciteren met zijn gedurfde acties. Die leverde trouwens ook de assist voor de eerste goal: een perfect uitgemeten boogbal op de knikker van Thelin.


2. Contract voor tester?

Ook tester Sidney Sam kreeg meer dan eens een pluim op de hoed. De Duitse flankaanvaller zocht telkens de combinatie op om daarna razendsnel de diepte in te duiken. Zoals Pep van zijn aanvallers vraagt bij Man City... Goed, het was maar tegen een ploeg uit 1ste Amateur, maar de 31-jarige ex-international zou wel eens op weg kunnen zijn om een contract te versieren.

Jongens met een individuele actie heeft Anderlecht immers nog steeds niet op overschot. Sam werkte mooi af nadat Trebel een diepe bal zijn richting uitstuurde voor de 0-2. En Thelin scoorde op aangeven van diezelfde Trebel zijn tweede van de avond. 


3. Assistenten krijgen hun werk

Opvallend trouwens: Kompany posteerde zijn bataljon assistenten rond het veld. De Jong achter de goal, Zetterberg en De Roeck op de hoogte van de aanval, Ngalula en Kompany zelf bij de verdediging. Simon Davies had niet echt veel te doen deze keer. Beloftencoach Craig Bellamy moest ook in actie komen in de tweede helft, want enkele van zijn poulains kwamen mee op het veld. De voormalige Welshe international vleide zich dan maar neer aan de rand van het veld.


4. 't Is nog meer een kindertuin

Kompany startte noodgedwongen met Lissens (18), Hotman (19) en Lutonda (19). Die jongens lieten tegen Oudenaarde heel mooie dingen zien. In de tweede helft kwamen er met Kalulika (17), Leoni (19) en Timassi (18) nog een paar tieners het veld op. Later ook Masscho (18), Guldix (19) en El Hadj (17). Timassi scoorde trouwens een heerlijk mooie goal na een combinatie met Trebel. De rosse middenvelder nam de 0-5 zelf voor zijn rekening met een schitterend afstandsschot. 


5. Het systeem is duidelijk (nieuwe positie/kans voor jongeling?)

Kompany gaat een 4-3-3 spelen: één verdedigende middenvelder, één controlerende en één aanvallende. In dat systeem is er misschien wel een nieuwe kans voor Hannes Delcroix. De centrale verdediger sukkelde de voorbije seizoenen met heel wat blessures en komt niet in aanmerking voor de centrale posities. Maar Kompany testte hem tegen Oudenaarde zowel op de rechts-als linksback.

Johan Walckiers

Anderlecht \\ SV Oudenaarde
 
 
Reacties.