Ouderdomsdeken evalueert eerste weken Kompany: "Alles met bal en er wordt een beetje nadenken verwacht, maar dit is dé manier"


Foto: © photonews 07 juli 2019 07:52

Frank Boeckx is - na Kompany - de ouderdomsdeken van het huidige Anderlecht. Op zijn 32ste heeft hij wel al het één en ander gezien en kan hij ook de eerste weken onder de nieuwe trainer/speler redelijk goed beoordelen. "Hij heeft een manier van spelen voor ogen die past bij Anderlecht!"

't Is zweten op training, maar alle fysieke arbeid wordt gekoppeld aan tactiek en techniek. Er wordt niks zonder bal gedaan. "De nadruk ligt op voetbal", knikt Boeckx. "Dit is een heel andere aanpak. Het verschil tussen Rutten en Hein was al groot. Hein legde meer de nadruk op uithouding in de voorbereiding en daardoor we niet echt tot het juiste voetbal. Wat we nu doen lijkt mij de juiste manier."

De filosofie is simpel: "Wij moeten de bal hebben en als we hem niet hebben moeten we hem zo snel mogelijk terug pakken. Dan heb je controle. Anderlecht stond altijd voor artiesten, die paar man die iets speciaal konden met een bal. Maar een goeie organisatie en dan hopen op 1 flits, dat is het niet. Je moet streven naar maximaal balbezit zodat die mannen niet twee, maar twintig ballen op een match raken. Dan heb je meer kansen om te flitsen."

De sterspelers moeten niet twee, maar twintig keer de bal krijgen

Je moet er tegenwoordig ook met je verstand bij zijn op Anderlecht, want Kompany zijn stijl vergt redelijk wat studiewerk. "'t Is wel allemaal heel duidelijk. Het is fantastisch dat er voor elke training een meeting is met de staf en de spelers. Daarin wordt uitgelegd wat we gaan doen en wat het doel van de training is. Je weet wat de focus is en je kan je daarop voorbereiden. En ja, er wordt een beetje nadenken verwacht. Je moet tactisch meedenken."

De sfeer zit goed in Venlo, maar Boeckx hoopt toch dat het niet allemaal 'lieve mannekes' zijn. "Om een topper te winnen heb je soms een klootzakje nodig. Dat kan je niet van een Doku vragen bijvoorbeeld. Dat komt met de jaren. Pas op, ik wil de jeugd niet meegeven dat ze klootzakjes moeten zijn. De nadruk moet op voetbal liggen, maar bij een A-ploeg is dat één van de belangrijke details om matchen te winnen. Niet de beste, maar wel de slimste wint meestal."

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ Ajax
 
 
 
Reacties.