Deschacht: de verdediger die in achttien jaar profvoetbal nooit langer dan één week geschorst was

07 augustus 2019 16:20

Olivier Deschacht pakte vorig weekend  tegen Standard nog maar de vijfde rode kaart uit zijn lange carrière. En net als over zijn vorige rode kartons viel er ook nu wel iets over te zeggen.

Toen Deschacht zijn profdebuut maakte voor Anderlecht in december 2001 waren Marco Kana, Jérémy Doku en Anouar Ait El Hadj, die zondag speelden tegen Moeskroen nog niet eens geboren. Om maar te zeggen wat voor een eeuwigheid Deschacht al meedraait in de Jupiler Pro League.

Vijf rode kaarten na meer dan zeshonderd profwedstrijden zijn uiteraard geen cijfers van een vuile verdediger. “Geen van al mijn rode kaarten waren terecht”, vertelde hij bij zijn vorige roodkleurige karton in 2017.

3 augustus 2019

Deschacht werd zaterdag vroeg in de tweede helft van het veld gestuurd. Het was een wilde tackle, maar hij raakte wel de bal. De VAR leek het geen rode kaart te vinden,  scheidsrechter Nathan Verboomen wel. De Geschillencommissie besloot uiteindelijk de blonde verdediger geen extra straf op te leggen.

18 maart 2013

Het duurde een slordige vierhonderd wedstrijden vooraleer Deschacht een eerste rode kaart uit zijn carrière kreeg. In de extra tijd van het duel tussen AA Gent en Anderlecht kreeg hij direct rood nadat hij wellicht per ongeluk  David Hubert met de hand in het gezicht raakte. Later werd geoordeeld dat de uitsluiting voldoende was. Hij werd dus niet geschorst.

16 april 2013

Minder dan één maand later kreeg Deschacht opnieuw een rood karton onder de neus geduwd. In het begin van de tweede helft tegen Lokeren ging hij samen met Jore Trompet stevig naar de bal.

Deschacht raakte de ex-speler van Lokeren op het scheenbeen en moest dus gaan douchen. Trompet verklaarde achteraf verbaasd te zijn dat zijn tegenstander rood kreeg. Deschacht zou uiteindelijk één speeldag effectief geschorst worden.

1 september 2013

Anderlecht verloor die dag op het veld van Zulte Waregem. Deschacht kreeg voor de pauze geel voor een overtreding op Thorgan Hazard. Na de rust kreeg hij een strenge tweede gele kaart voor een overtreding op Jens Naessens.

10 december 2017

Ook vier jaar later pakte Deschacht nog eens twee keer geel. Misschien was zijn eerste gele kaart bij de strafschopfase met Kaveh Rezaei aan de lichte kant, maar dit was wellicht de ‘meest terechte’ rode kaart uit zijn carrière.

Ook voor de discutabele rode kaart tegen Standard, werd Deschacht uiteindelijk dus niet geschorst. Hij miste wel een paar keer een wedstrijd door een ‘gele’ schorsing, maar was nooit langer dan één wedstrijd geschorst. Toch wel heel opvallend voor een verdediger met zijn staat van dienst.

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ Zulte Waregem
 
 
 
Reacties.