Antwerp eigent zich een krappe bonus toe na een echte cupmatch en mooie Europese rentree

08 augustus 2019 21:25

Antwerp heeft een goede uitgangssituatie verworven in de Europa League. Het mag volgende week naar Tsjechië met een 1-0 voorsprong, die het verkreeg na een klasseflits van Ivo Rodrigues. Net zoals in de Belgische competitie blijft Antwerp feilloos.

Antwerp kende een goede start in de Jupiler Pro League en wou die winning mood ook doorzetten in Europa. Laszlo Bölöni trachtte aan zijn basiself vast te houden en wisselde alleen Pius voor Batubinsika. Bij Plzen was het uitkijken naar Hrosovky, straks van Racing Genk, en Brabec, die door de Limburgse landskampioen wordt uitgeleend.

Het begin van een eerste Europese campagne in meer dan twee decennia was zoals je die zou verwachten bij eender welke club: nerveus. De lange ballen van Antwerp bereikten niemand en de scheidsrechter maakte ook al snel duidelijk dat de Europa League de Jupiler Pro League niet is. Er werd naarstig naar overtredingen gezocht, maar fluiten deed Jens Maae zelden.

Bijna own-goal

Hoewel de Tsjechen meer Europese ervaring hadden, waren ze niet gevaarlijk. Een keer waren ze dat wel, maar dat was in het eigen strafschopgebied. Reznik verschalkte bijna zijn eigen doelman, maar Hruska palte uit met een waanzinnige reflex.

Op het halfuur was het wel raak. Ivo Rodrigues jaagde de decibelmeter, die reeds overuren draaide, de lucht in met een geweldige kruk in de rechter kruising. Een klasseflits van de Portugees bracht de Great Old op 1-0 en nog geen twee minuten later kon hij de score al verdubbelen, maar de afwerking was te stuntelig.

De Antwerpse druk, luid aangemoedigd door de fans, hield aan tot aan de rust, maar scoren lukte niet meer voor rood-wit. Plzen stichtte amper gevaar. Een gekraakt schotje van Krmencik was het enige wapenfeit vanwege de Tsjechen in de eerste periode.

Na de rust bleef RAFC de betere ploeg, al moest het wel opletten voor de tegenprikjes van Viktoria Plzen. De verdediging bleef echter attent en gaf bijna niets weg. In het aanvallende compartiment wilden de troepen soms iets te veel. Nog een passje waar er geschoten kon worden of niet altijd voor de eenvoudigste oplossing kiezen…

Weinig dreiging langs beide kanten in de tweede helft, waardoor de 1-0 op het scorebord bleef staan tot aan het laatste fluitsignaal. Antwerp trekt dus met een krappe voorsprong naar Tsjechië, maat het slikte wel geen tegendoelpunt. Zaterdag moet Antwerp op bezoek bij Charleroi. Zal Bölöni dan enkele jongens rust geven met het oog op de terugmatch?

Hannes Van Gael

Europa League \\ Antwerp \\ Viktoria Plzen
 
 
Reacties.