Bornauw en Didillon: op één jaar tijd van de paars-witte hemel naar de uitgang

08 augustus 2019 08:31

Beweren dat Anderlecht er een woelig jaar heeft opzitten, is een open deur intrappen. Ook Sebastiaan Bornauw en Thomas Didillon zaten op die  emotionele rollercoaster.

Didillon

Thomas Didillon begon anderhalve week geleden tegen KV Oostende nog in de basis, maar toonde zich niet al te comfortabel in het uitvoetballen.

Een paar dagen later arriveerde er met Hendrik Van Crombrugge een nieuwe doelman, die meteen onder de lat stond op Le Cannonier. Davy Roef zat als tweede doelman op de bank. Het paars-witte verhaal van Didillon lijkt voorbij.

Didillon was nochtans op voorspraak van toenmalige coach Hein Vanhaezebrouck naar Anderlecht gehaald… voor zijn goede voeten. HVH wou een doelman met een prima traptechniek om de flanken te kunnen bereiken in zijn systeem met drie centrale verdedigers.

En de Franman kon dat ook. We citeren Sport/voetbalmagazine van 25 juli 2018.  “Zijn eerste optreden in het Constant Vanden Stockstadion, tegen Rennes, was een voltreffer: hij maakte indruk met een paar afgemeten uittrappen en werd meteen in de armen gesloten door de supporters”

Didillon bleef lang als één van de weinigen overeind bij een kwakkelend paars-wit. Maar in play-off 1 ging hij twee keer in de fout door te willen voetballen in plaats van de bal in de tribune te trappen. Het kostte Anderlecht dure punten en zou uiteindelijk het begin van het einde blijken voor de Franse doelman.

Bornauw

Bornauw was dan weer de meest verrassende naam in de ploeg van Vanhaezebrouck bij het begin van het vorige seizoen. In het tussenseizoen had Gert Verheyen geprobeerd hem naar Oostende te halen, maar Hein stelde zijn veto. Wout Faes zou uiteindelijk naar zee trekken.

En de jonge verdediger verbaasde tijdens de kanonstart van Anderlecht. Paars-wit had plots een verdediger in huis die passes vooruit durfde trappen en zelfs een paar préassists uitdeelde met een knappe crosspass.

Het systeem van Kompany eist héél veel voetballend vermogen van de spelers. Ook van de centrale verdedigers. Misschien zelfs té veel voor Bornauw. De twintigjarige verdediger moest niet weg, maar Anderlecht hield hem ook zeker niet tegen toen er een aardig bedrag op tafel kwam.

Bornauw is zeker nog geen afgewerkt product en ook hij ging vorig seizoen uiteindelijk mee ten onder met de paars-witte Titanic. Je zal maar net in zo'n seizoen debuteren. 

Anderlecht moet hopen dat het Josué Sá, James Lawrence en –vooral- Antonio Milic nog van de loonlijst kan wissen en nog een nieuwe centrale verdediger kan halen. En het zich niet beklaagt dat het Bornauw heeft laten vertrekken. Al had Köln natuurlijk wel een smak geld over voor de Jonge Duivel. 

Simon Wauters

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ 1. FC Köln
 
 
Reacties.