Chadli: de polyvalente brok ervaring voor Anderlecht

11 augustus 2019 10:54

Zaterdagavond kwam het nieuws naar buiten dat Anderlecht op het punt staat om Nacer Chadli te huren van Monaco. Een extra, ervaren pion om al het jonge geweld te ondersteunen.

Chadli werd vorige week dertig. Hij heeft intussen vierhonderd clubwedstrijden op de teller staan. Nou ja, 399 volgens Transfermarkt.de. Chadli speelde ook al 56 keer voor de Rode Duivels. Hij scoorde zes keer voor de Belgen. Eén doelpunt steekt daar met kop, schouders en nog een aantal andere lichaamsdelen bovenuit: zijn winnende treffer in de absolute slotfase tegen Japan op het voorbije WK.

“Can you believe it?” brulden de commentatoren. Nou, eerlijk? Amper. Zo’n fantastische counter op zo’n moment. Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne, Thomas Meunier, Romelu Lukaku én Chadli. Allemaal deden ze alles perfect. Het is zo’n fase die binnen dertig of veertig jaar nog wordt uitgezonden. Die fase gaf Chadli plots heel wat meer status in België. 

Chadli ruilde in 2005 de jeugdopleiding van Standard voor de U19 van MVV Maastricht. Twee jaar later ging hij voor AGOVV Apeldoorn voetballen. Twente merkte hem er op en haalde hem weg voor 400.000 euro.

Na 123 wedstrijden, veertig doelpunten en 26 assists, betaalde Tottenham iets meer dan acht miljoen euro om hem naar Engeland te halen. Nog eens drie jaar later betaalde West Bromwich bijna het dubbele voor hem. Vorige zomer trok hij naar Monaco, maar een succes werd dat niet.

Chadli kan op zowat alle offensieve posities uit de voeten en speelde ook al geregeld op de flank in een systeem met drie verdedigers.

Als Francis Amuzu (19) en Jérémy Doku (17) nog maar net komen piepen, mag je Chadli met onder meer 124 wedstrijden in de Premier League, 35 in de Europa League en elf in de Champions League gerust een ervaren rot noemen.

Ja, Chadli heeft er een lastig seizoen opzitten bij Monaco. Maar daar duwden ze zelfs Youri Tielemans naar de uitgang. En die groeide in februari in de Premier League meteen uit tot een sensatie.

Chadli kan zowel op de links- als de rechtsbuiten uit de voeten, maar in wedstrijden zoals die van vrijdag tegen KV Mechelen –waarin Anderlecht misschien wel zeventig procent balbezit had- ook op de links- of rechtsachter.

De combinatie van zijn ervaring en polyvalentie maakt hem een ideale versterking voor Anderlecht. Met Kompany, Samir Nasri en –in mindere mate- Kemar Roofe en Hendrik Van Crombrugge lijkt Anderlecht nu een volgende stap te zetten in de zoektocht naar de ideale combinatie tussen jonge talenten en ervaren pionnen.

Simon Wauters

Ligue 1 \\ Monaco
 
 
Reacties.