Was Kompany minder geblesseerd geweest als hij begeleid was zoals Lukaku? "Nog veel ruzie gemaakt met fysiektrainer, Romelu schoot al 25 keer op doel"

12 augustus 2019 10:55

Tijden veranderen, methodes evolueren. Tussen de doorbraak van Vincent Kompany en die van Romelu Lukaku bij Anderlecht zit grofweg zo'n acht jaar. De ene heeft in zijn carrière veel blessures gekend, de andere minder. Besnik Hasi zag bij beiden het verschil in benadering.

Kompany kwam op zijn 17de - toen dat nog een rariteit was - in de eerste ploeg. "We hebben hem toen afgemaakt", zei Hasi. "Drie jaar lang heeft hij alles gespeeld in België. Niet normaal! Hij ging naar Hamburg en had meteen een grote blessure. Wie zegt dat die blessuregevoeligheid doorheen zijn carrière niet daardoor is? Het valt natuurlijk moeilijk te bewijzen, maar ik blijf erbij: jeugd moet je geleidelijk brengen."

Romelu was een kind, maar ook een beer

En Romelu Lukaku dan? Hasi was zelf zijn trainer bij diens doorbraak. "Hij was 15, een kind, maar wel een beer. Dan zag je die op training tegen Wasyl en Juhasz opboksen. Bam, bam! Maar die bewoog niet. Die zijn spieren zijn fenomenaal. Maar we moesten er voorzichtig mee zijn."

"We hebben er nog veel ruzie over gemaakt met Mario Innaurato (toenmalig fysiektrainer die de elektronische monitoring introduceerde in België). Die kwam dan naar ons toe en zei dat hij moest stoppen: 'Hij heeft al 25 keer op doel getrapt! Il va pêter quelque chose!' En wij maar zeggen dat een spits op doel moest trappen."

Bij Kompany hield niemand hem tegen

"Maar Mario wist waar hij mee bezig was. Een beer van 95 kilo zijn impact op de grond is iets groter als die van een magere speler. Die kon geen 100 keer trappen, want zijn spieren stonden op exploderen. Bij Kompany deed niemand dat."

Jupiler Pro League \\ Serie A \\ Anderlecht \\ Inter Milaan
 
 
 
Reacties.