De nuchtere kijk na de Europese euforie: "Wel opletten dat je bij de eerste zes aankomt"

16 augustus 2019 18:50

De kwalificatie voor de ultieme voorronde van de Europa League is nog geen dag binnen of Antwerp is al met de gedachten bij de match van zondag tegen STVV en bij AZ Alkmaar, de volgende Europese tegenstander. We bespraken het met clubicoon Cisse Severeyns.

Cisse Severeyns zat donderdag niet voor de televisie gekluisterd tijdens de Europese match van Antwerp in Tsjechië. Niet omdat hij het niet meer aankon van de spanning, maar wel omdat hij een tennistoernooitje aan het spelen was. De Antwerp-man in hart en nieren had wel strategisch het beste veldje uitgekozen om af en toe toch nog eens een glimp van het beeldscherm op te vangen.

De volgende tegenstander is AZ Alkmaar. Hun competitiewedstrijd van 25 augustus werd naar september verzet zodat ze zich volledig kunnen toeleggen op hun Europese opdracht. Moet dat in België ook kunnen?

Severeyns: “Als het kan, pas het dan maar snel aan zou ik zeggen. Het zijn twee uiterst belangrijke matchen die eraan komen. Als je doorstoot, speel je nog minstens Europees tot aan de winterstop. Al is het natuurlijk niet zo evident, want de kalendermaker heeft het nu al moeilijk. Er zijn al zo veel matchen."

En als we bijvoorbeeld aan de play-offs sleutelen?

Severeyns: “Hmm, ik ben wel fan van het systeem. Het maakt de slotfase van de competitie toch veel leuker, én spannender. En als we het afschaffen, wat dan? Een competitie met tien ploegen en vier speelronden, dan zijn er toch al vier matchen minder op een seizoen. Maar daar is natuurlijk niet iedereen mee opgezet, want dan verdwijnen er enkele ploegen van het hoofdtoneel.”

Je hebt de match niet volledig gezien, maar je weet uiteraard wel dat het niet van een leien dakje ging, om het met een understatement te zeggen. Had je dat verwacht?

Severeyns: “Sommigen zeiden na de heenmatch: ‘Dit Plzen kan ons niet veel doen’. Ik wees hen er dan op dat uit of thuis spelen dag en nacht verschil kan zijn.”

Mbokani was weer beslissend, maar de andere spits, Bolingi, kwam er niet veel aan te pas. Moeten ze voorin nog iemand bijhalen?

Severeyns: ”Absoluut. Als Mbokani uitvalt mis je toch iets in de ploeg. Owusu was geen slechte, maar zeker ook geen Mbokani. Wie weet komt Batshuayi wel, hé. Na Chadli, Kompany en Mignolet past hij zeker in het rijtje (lacht).”

Moet de coach zondag tegen STVV weer roteren?

Severeyns: “Donderdag is nu even belangrijker. Jammer voor de competitie natuurlijk, want tegen Charleroi lieten we, deels om die reden, punten liggen. Je moet ook zien dat je aan het einde van de rit bij de eerste zes aankomt!”

Hannes Van Gael

Jupiler Pro League \\ Europa League \\ Antwerp \\ STVV \\ Viktoria Plzen
 
 
Reacties.