Waarom Roofe (of andere 9) niet het antwoord is op alle Anderlecht-problemen

19 augustus 2019 18:16

Gaat de 'nummer 9' echt alles oplossen bij Anderlecht? Fans en analisten richten hun blik op Kemar Roofe om het probleem van de baan te helpen. De efficiëntie moet omhoog. Maar is dat in dit systeem het heikele punt? Volgens ons zijn het vooral de middenvelders die beter moeten doen.

Roofe gaat in ieder geval beter passen dan Kiese Thelin of Pieter Gerkens. Die eerste is te statisch en die tweede is echt een manusje-van-alles. Gerkens heeft bij Anderlecht amper op zijn favoriete positie als 'acht' kunnen spelen. Roofe is dan weer het profiel dat Kompany wou: snel en met een grote motor.

Waarom geen 'Dieu'?

De Engelsman stond bij Leeds al gekend als iemand die het zware werk niet schuwt. In het systeem dat Kompany voor ogen heeft, is de diepe spits ook de eerste verdediger. Daarom ook dat Dieumerci Mbokani - tot grote spijt van heel wat supporters - niet genomen werd.

'Dieu' is een schitterende afwerker, maar komt in quasi geen enkele match boven de 10 gelopen kilometers uit. Kompany vraagt zijn aanvaller tussen de 12-13 te presteren. Thelin kan dat ook niet belopen, Roofe moet dat wel kunnen.

Goals vooral taak van middenvelders

Maar daarnaast is de taak van de diepe spits - naast doelpunten scoren natuurlijk - ook om gaten te trekken voor de aanvallende middenvelder. Verschaeren, Chadli, Vlap en Nasri moeten zo in scorepositie komen. Nu zit het centrum meestal volgepakt omdat er te weinig beweging is.

De efficiëntie van de middenvelders moet dus omhoog. Vlap had in plaats van twee goals ook al zes keer kunnen scoren als hij de vier prachtassists van Kompany had afgewerkt. Nasri is de voorbije weken misschien vijf keer in de box geweest en Verschaeren liep zich telkens vast in de trechter die de tegenstander opstelde. Het zal dus niet alleen van die spits moeten komen, het middenveld moet ook een tandje bijsteken.

Johan Walckiers

Jupiler Pro League \\ Anderlecht
 
 
Reacties.