Op bezoek bij Guillaume Gillet: "Anderlecht moet tot het gaatje gaan, met goed voetbal én punten"

23 augustus 2019 06:00

Guillaume Gillet. Dat zijn 330 wedstrijden, 4 landstitelstitels, een beker en drie keer de Supercup. En dat alles in het shirt van RSC Anderlecht. Met andere woorden: hij heeft recht van spreken.

En net daarom trok onze redactie de grens over, richting Lens. In het trainingscentrum van de Franse tweedeklasser hadden we een afspraak met Guillaume Gillet. 35 jaar, maar nog steeds gedreven als altijd. 

Guillaume, we veronderstel dat je RSC Anderlecht nog steeds volgt. Wat vind je van het project met Vincent Kompany?

"Ik denk dat iedereen verrast was toen de aankondiging kwam. De huidige resultaten bewijzen overigens dat het niet gemakkelijk is. Maar de keuze is gemaakt en dan moet je tot het gaatje gaan. Het is bovendien nog veel te vroeg om conclusies te trekken."

De resultaten zitten inderdaad niet mee...

"In mijn tijd pakten we iedere drie seizoenen toch twee prijzen. De resultaten zullen uiteraard moeten volgen. De fans zullen niet eeuwig geduldig zijn. Maar ik zie ook dat de inkomende transfers grote namen zijn met veel ervaring. Ik vind het vreemd dat de mayonaise momenteel niet pakt."

In mijn tijd pakten we iedere drie seizoenen twee prijzen. De resultaten zullen moeten volgen - Guillaume Gillet

We hebben soms de indruk dat er te weinig karakters in de kleedkamer zitten. Er zit niemand die op tafel zal slaan, zoals jij vroeger misschien wel deed. 

"Onze ploeg speelde natuurlijk al een poosje samen. En we kenden het huis, hé. Die kern werd dan aangevuld met enkele talenten van op Neerpede. En zo werd het Anderlecht-DNA gevormd. Enkel met jongeren spelen? De eerste ploeg is toch nog iets anders, hoor." (blaast)

Waar ligt volgens jou de sleutel?

"Kompany zal de juiste mix moeten vinden met goed voetbal én punten. Ik herinner me in dat opzicht altijd de woorden van Stefan Kovacs (voormalige succescoach van AFC Ajax, nvdr.): 'We spelen niet om te plezieren. Maar als we winnen, eindigen we altijd om te plezieren.'"

René Weiler heeft het alleszins op een andere manier gedaan...

"Maar je moet weten wat je wil, hé. De conclusie is nog steeds dat Weiler de titel heeft gepakt en het dus goed gedaan heeft. De fans zullen het snel beu zijn als er een volledig seizoen champagnevoetbal wordt gereserveerd, maar dan zonder punten."

Heb je nog contact met Kompany? 

"We kennen elkaar natuurlijk, hé. Maar sinds zijn aanstelling bij Anderlecht heb ik hem niet gehoord. Dat hoeft ook niet. Al zal ik het blijven volgen. Anderlecht blijft voor mij toch iets speciaals. Of ik terugkom? Ik zit momenteel goed bij RC Lens." (lacht)

Florent Malice

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ RC Lens
 
 
Reacties.