Fati is pas 16 jaar en 9 maanden: Hoe verging het de andere piepjonge debutanten bij FC Barcelona

26 augustus 2019 14:51

Xavi, Iniesta, Messi, Puyol, Busquets,... FC Barcelona zag de voorbije jaren heel wat toptalenten doorbreken bij de eerste ploeg. De laatste jaren was het allemaal wat minder, maar gisteren speelden er toch opnieuw zeven spelers met een opleiding in La Masia mee.

Zondagavond viel bij Barcelona de piepjonge Ansu Fati in. De jonge Spaanse aanvaller met roots in Benin viel meteen op met zijn bijzonder goede voeten. Spelers als Frenkie de Jong, Antoine Griezmann en Sergi Roberto zochten al snel de combinatie met hem op. Na afloop van de wedstrijd kreeg hij van Lionel Messi ook nog een knuffel in de catacomben. 

Hoewel Fati pas 16 jaar, 9 maanden en 25 dagen oud is, is hij niet de jongste debutant in de clubkleuren van FC Barcelona. De allerjongste was namelijk Vicente Martinez Alama, hij was nog 18 dagen jonger dan Fati toen hij zijn debuut maakte tegen Real Madrid. 

Toptalenten die er niet kwamen 

In 2007 maakte een absoluut supertalent zijn debuut bij FC Barcelona: Bojan Krkic Pérez. De aanvaller met Servische roots was net 17 geworden en maakte meteen indruk in de Catalaanse hoofdstad. Krkic speelde uiteindelijk 163 wedstrijden voor FC Barcelona en hij scoorde 41 keer. 

Helemaal niet slecht, maar onder Pep Guardiola kwam Krkic minder en minder aan spelen toe. De druk die het topvoetbal met zich meedroeg bleek te zwaar voor het jeugdproduct dat gevormd werd in La Masia. Bojan had regelmatig last van paniekaanvallen en fysieke ongemakken. Na een degelijke periode bij AS Roma keerde hij in 2013 kort eventjes terug bij FC Barcelona.

Krkic zou er niet meer spelen en ging nadien nog aan de slag bij Ajax, Stoke City, Mainz, Alavés en nu Montréal Impact. 

Naast Bojan Krkic kunnen we ook Marc Muniesa, Gerard Deulofeu en  Adama Traoré zetten. Muniesa was net als Bojan 17 toen hij zijn debuut maakte bij de hoofdmacht. De centrale verdediger deed het aanvankelijk niet slecht en groeide ook uit tot een vaste waarde in het beloftenelftal van Spanje. Nadat hij zijn kruisbanden scheurde in de zomer van 2012 kwam hij niet meer terug op zijn beste niveau. 

Muniesa vertrok transfervrij naar Stoke City, maar ook daar werd hij nooit een titularis. Na een goed seizoen bij FC Girona in La Liga maakte hij deze zomer een financieel interessante overstap naar Al-Arabi in Qatar. 

Gerard Deulofeu en Adama Traoré waren een half jaartje ouder bij hun debuut in het eerste elftal. Deulofeu maakte met zijn bijzonder hoge sprintsnelheid indruk, maar leek in de combinatie net niet goed genoeg. Uiteindelijk deed hij 23 keer mee, maar werd nadien uitgeleend aan Everton. Na wat omzwervingen en een korte terugkeer bij FC Barcelona kwam hij in de winter van 2018 bij Watford terecht.

Vorig seizoen maakte de Spanjaard indruk op Vicarage Road met 12 doelpunten en 5 assists in 33 wedstrijden. Deulofeu is nu 25 jaar en bouwt stilaan aan een sterke carrière in de Premier League.

Net zoals Deulofeu speelt ook Adama Traoré in Engeland. Traoré kwam na zijn debuutwedstrijd tegen Granada slechts tot vier wedstrijden in de hoofdmacht. Na een periode bij Aston Villa en Middlesbrough maakte hij vorige zomer voor 20 miljoen euro de transfer naar Wolverhampton. Daar heeft de Spanjaard met met Malinese roots geen basisplaats.

Verder in de lijst van de tien jongste debutanten van FC Barcelona vinden we uiteraard ook Lionel Messi terug. De Argentijn maakte zijn volledige potentieel meer dan waar en groeide uit tot de beste speler ooit. Op dit moment maakte Messi in 687 wedstrijden 603 doelpunten en gaf hij 242 assists, ongezien. Naast de Argentijn staan ook Nano, Oriol Riera en Alfonso Navarro nog in de lijst van de tien jongste debutanten. Allemaal maakten ze geen carrière in de top van Europa.

Arjen T'Sjoen

La Liga \\ Barcelona \\ Real Betis
 
 
Reacties.