Ex-trainer Anderlecht analyseert situatie: "Ik vind niet dat er verschil mag zijn tussen Kompany en andere trainers"

23 september 2019 20:02

Vincent Kompany is 'untouchable', dat is de consequentie die Marc Coucke en Michael Verschueren aanvaardden toen ze hem aanstelden. Maar toch beginnen er twijfels te komen. De resultaten hebben barsten geslagen in het geloof in de manager.

Hugo Broos is één van de mensen die twijfelt. De ex-trainer van Anderlecht weet ook wel dat elke andere manager nu al zijn C4 had gekregen bij Anderlecht, zeker na de wanprestatie van zondag. "Ok, het was ook niet tegen janneke en mieke hé, maar wel tegen Club Brugge, de beste ploeg van het land. Om daar met jonkies een resultaat te gaan neerzetten, is niet evident."

De druk is te veel voor die jonge gasten

"Het zijn heel talentvolle spelers, dat zag je in Jan Breydel ook bij momenten. Maar de druk waarmee ze nu te maken krijgen, is te veel voor die jonge gasten. Ze spelen ook in een systeem waarvoor ze niet opgeleid zijn en dat heel veel tijd vraagt. Pep Guardiola speelde dat met Barcelona, Bayern München en nu Manchester City. Maar hij doet dat ook niet met jeugd hé. Die ploegen hebben heel wat meer middelen", aldus Broos.

De omkadering is ook niet echt wat ze moet zijn. Gisteren waren Chadli en Van Crombrugge de ervaren spelers, terwijl Kompany op de bank zat en van Nasri zelfs geen sprake meer is momenteel. "Nee, ze zijn niet goed omringd. Nu staan er naast jonge spelers gasten die nog jonger zijn dan zij... Er is niemand om de rust te bewaren."

Ook al gaat het over Kompany, Broos denkt dat het op een gegeven moment te veel zal worden. "Het zal toch snel moeten keren. Het gaat hier over Anderlecht hé. Daar kan je toch niet twaalfde eindigen of zo? Ik vind niet dat er een verschil mag zijn tussen Kompany en andere trainers."

In de eerste zes geraken wordt al problematisch

"Ze hebben een keuze gemaakt en moeten daar zolang mogelijk achter blijven staan. Maar bij een andere club gaat dat iets makkelijker dan bij Anderlecht. Er is geen tijd meer hé. Zo kan het toch niet doorgaan? In de eerste zes geraken wordt al problematisch. Dan moet je op een moment toch conclusies trekken."

Anderlecht staat voor een belangrijke week met Beerschot in de beker en Waasland-Beveren thuis in de competitie. "Of het raar is dat er nu zelfs voor die matchen twijfel is? Nee, tuurlijk niet. Men moet niet alles in twijfel gaan trekken, maar hoe gaan die jongeren met deze druk om? Hoe is het met hun mentale gesteldheid? En ja, gaan er ervaring opstaan?"

Johan Walckiers

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ Club Brugge
 
 
Reacties.