Neemt Kompany niet te veel hooi op zijn vork? Het blijft ook maar een mens


Foto: © photonews 26 september 2019 12:55

De heldenstatus van Vincent Kompany is gisteren bij de Anderlecht-fans nog wat groter geworden. De speler/manager offerde zichzelf op door na twee volle trainingsdagen te starten tegen Beerschot. Maar of dat ook de juiste keuze was...

Kompany kwam na de match tekst en uitleg geven. "Ik kon de jonge gasten niet voor de leeuwen gooien nadat ik zelf op training vlotjes ballen op doel schoot en fris oogde." Het verantwoordelijkheidsgevoel voor deze ploeg is groot. Hij heeft een voorbeeldfunctie en dat weet hij ook. Iedereen kijkt naar hem op, van jong tot oud binnen de kern.

Ingegeven door situatie

Maar moet hij dan ook niet in bescherming tegen zichzelf genomen worden? Hij gaf zelf toe dat in normale omstandigheden hij meer trainingsdagen nodig had en dan misschien eerst eens een invalbeurt of twee had moeten krijgen. Maar omdat hij nu eenmaal Vincent Kompany is, voelde hij dat hij moest spelen in een wedstrijd die - bizar genoeg - cruciaal was voor paars-wit.

De situatie is moeilijk. Anderlecht gaat het bijzonder moeilijk krijgen om Europees voetbal via de competitie af te dwingen, dat beseffen ze ook in Neerpede. Dus is de beker een heel stuk opgewaardeerd. Sardella, Lokonga en Saelemaekers waren nog de enige jeugdproducten die in de basis stonden, terwijl dat er ooit al zes zijn geweest. 

Onverantwoord?

Kompany besliste dus zelf om te spelen. Dat kan hij, want eigenlijk heeft hij de eindverantwoordelijkheid van - euh - alles op zich genomen binnen de club. Maar er is dus ook niemand om hem tegen te houden. Binnen Anderlecht is er niemand die hem erop kan wijzen dat hij een misschien onverantwoord risico nam. Of beter gezegd: die dat durft.

Geen enkele andere speler had in de basis gestaan. De medische staf had zijn advies gegeven, maar kan ook niet meer doen. Voor de rest is er niemand die hem tegenwind geeft. Er komen nu een hoop belangrijke matchen aan voor Anderlecht, waarin ze eigenlijk eens een reeks moeten neerzetten. Maar waarschijnlijk moeten ze dat doen zonder hun beste speler... Kompany heeft een heldenstatus ja, maar het is ook maar een mens.

Beker van België \\ Anderlecht \\ Beerschot
 
 
 
Reacties.