Welke clubs hebben goud in handen? Dit zijn de tien meest waardevolle spelers in de Jupiler Pro League

04 oktober 2019 12:25

De marktwaarde van de voetballers beheersen anno 2019 het voetbal. Maar welke jongens zijn nu eigenlijk echt goud waard in onze Jupiler Pro League? En welke clubs zitten op een potentiële zak geld?

De marktwaarde van een speler wordt vanzelfsprekend bepaald door zijn transferprijs en prestaties. Maar dat is niet alles: ook de leeftijd, positie en zelfs achtergrond van de voetballer in kwestie speelt mee. 

In het tussenseizoen zagen we de transfersommen die buitenlandse clubs betalen voor spelers uit onze pintjesliga stijgen. We doken in het archief van Transfermarkt. Deze tien jongens uit de Belgische competitie zijn het meeste waard.

1. Sander Berge (KRC Genk) 22 miljoen euro

En dat is geen verrassing. KRC Genk deed er in het tussenseizoen dan ook alles aan om de 21-jarige middenvelder - ondanks diverse telefoontjes van Brighton en Sevilla FC - in Genk te houden. Het staat nu al vast dat hij deze zomer voor nog enkele extra miljoenen zal verkassen.

2. Yari Verschaeren (RSC Anderlecht) 15 miljoen euro

Het is geen geheim dat paars-wit met Yari Verschaeren goud in handen heeft. PSG informeerde deze zomer, maar het 18-jarige is simpelweg niet te koop. De toekomst van Anderlecht heeft overigens zijn eerste cap bij de Rode Duivels te pakken. Met andere woorden: een groot toernooi en de marktwaarde schiet omhoog.

3. Jonathan David (KAA Gent) 15 miljoen euro

Michel Louwagie ging de aanvaller persoonlijk halen in Canada. De algemeen manager zag terecht een enorm potentieel in het 19-jarige goudhaantje. Hij liet vorig seizoen al vlagen van zijn klasse zien, maar lijkt nu helemaal te ontploffen.

4. Hans Vanaken (Club Brugge) 14 miljoen euro

"Ik snap ook soms niet dat er geen concrete interesse is." Het zijn de woorden van Hans Vanaken. AFC Ajax werd deze zomer op de geruchtenmolen gespot. Hij zou in Amsterdam de opvolger van Donny van de Beek worden. Laatstgenoemde bleef en... Vanaken dus ook.

5. Krépin Diatta (Club Brugge) 14 miljoen euro

De Senegalees liet zich op de afgelopen Afrika Cup aan de wereld zien. Hij werd dan ook terecht verkozen als 'Beste Speler' van het toernooi. En dat heeft natuurlijk zijn weerslag op de marktwaarde. Al zitten zijn prestaties bij Club Brugge er natuurlijk ook voor iets tussen.

6. Zinho Vanheusden (Standard) 12 miljoen euro

En dan is meteen het bedrag dat Standard op de bankrekening van Internazionale FC stortte om het Luikse jeugdproduct terug naar Sclessin te halen. 12 miljoen euro is ook meteen de hoogste inkomende transfer ooit in onze pintjesliga. Vanheusden wordt dan ook terecht als dé toekomstige defensieve leider van de Rode Duivels gezien.

7. Ally Samatta (KRC Genk) 12 miljoen euro

Nog een pion waarvoor KRC Genk deze zomer al flink kon cashen. Galatasaray, Leicester City, AS Monaco, FC Nantes,... klopten aan in de Luminus Arena, maar vingen bot voor de Belgische topschutter. Net zoals Berge staat het vast dat Samatta na deze jaargang zal vertrekken.

8. David Okereke (Club Brugge) 11 miljoen euro

Club Brugge betaalde in het tussenseizoen een slordige acht miljoen euro om David Okereke naar België te halen. Ondertussen is hij al meer waard. De 22-jarige Nigeriaan kon de Serie B verruilen voor quasi elke Italiaanse eersteklasser, maar zijn carrièreplan lokte hem naar België. Al moet hij zich nog aanpassen.

9. Jhon Lucumi (KRC Genk) 8 miljoen euro

Nog maar eens een speler van KRC Genk. Lucumi is één van de exponenten van het uitstekende scoutingsapparaat van de Smurfen. De verdediger was in het scoreloos gelijkspel van afgelopen woensdag tegen SSC Napoli weergaloos. De UEFA zag het en selecteerde hem voor het 'Team van de Week' van het Kampioenenbal.

10. Michel Vlap (RSC Anderlecht) 8 miljoen euro

Dé aanwinst van Vincent Kompany bij RSC Anderlecht. De Nederlander toonde zijn ongelooflijke klasse en neus voor doelpunten bij sc Heerenveen. In Brussel loopt het voorlopig niet van een leien dakje. Vlap is bij het zoekende Anderlecht momenteel bankzitter, maar heeft alles om te slagen.

Redactie

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ Club Brugge \\ KRC Genk \\ KAA Gent \\ Standard \\ Arsenal
 
 
Reacties.