Waarom de match tegen San Marino van erg weinig belang is en de kans op een groepsfase in Rusland en Denemarken stijgt

09 oktober 2019 16:45

De Rode Duivels gaan donderdagavond tegen San Marino op zoek naar hun zevende opeenvolgende zege in de EK-kwalificatiecampagne. Toch doet de match tegen dat land er niet zo hard toe, met oog op het EK zelf. Hoe dat precies zit? We geven een woordje duiding.

Doelpuntensaldo?

Een duel tegen San Marino is altijd interessant om te werken aan het doelpuntensaldo. Een ouderwetse 10-1 zoals in de tijd van Bob Peeters? Het zou zomaar kunnen, al is het van geen enkel belang. 1-0 is eigenlijk zelfs even goed - al zullen de fans in het Koning Boudewijnstadion het daar niet eens mee zijn.

Hoe zit dat? Wel: bij het bepalen van wie groepswinnaar wordt, wordt bij gelijke punten eerst gekeken naar de onderlinge duels. Enkel als we in Rusland met 3-1 zouden verliezen (hetzelfde resultaat als in Brussel), wordt daarna bij een eventuele gelijke stand verder gekeken naar het doelsaldo. Verliezen we met 1-0 (in ons voordeel) of 2-0 (in Russisch voordeel) in Rusland, dan maken de goals tegen San Marino an sich niks uit. 

Reekshoofdenstatus?

Ja, maar we moeten toch beter al onze wedstrijden winnen om bij de beste zes landen te eindigen met oog op reekshoofdenstatus bij de loting van het EK? Ook dat klopt niet, want aangezien landen als Duitsland, Engeland en Portugal in een groep met vijf zitten, tellen de resultaten van de Belgen tegen het nummer 6 uit de reeks niet mee.

Behoudens enorme ongelukken wordt dat in onze groep San Marino. De resultaten tegen het ministaatje zullen dus nooit in aanschouw worden genomen bij het behalen van een al dan niet reekshoofdenstatus op het EK zelf.

Toch maar beter winnen?

Puntenverlies is uiteraard wél uit den boze. Als we de wedstrijden tegen San Marino, Kazachstan en later Cyprus tot een goed einde brengen, kunnen we ons met oog op de match tegen Rusland dus een klein verlies permitteren met oog op groepswinst.

Voor het vertrouwen, de steun van de fans en heel wat andere zaken is het uiteraard ook interessant om gewoon te knallen. Maar de match in Kazachstan is potentieel dus wel belangrijker dan die thuis tegen San Marino.

En hoe ziet het eruit voor het EK zelf?

Momenteel staan de Rode Duivels helemaal bovenaan de EK-kwalificatiereeksen, met 15 op 15 (San Marino niet meegeteld dus) en een doelsaldo van +14. Als we in de andere groepen gaan grasduinen, dan lijken momenteel Italië, Engeland en Spanje grote kans te maken om ook bij de top-6 terecht te gaan komen.

Daarnaast wordt het wat afwachten: kan Oekraïne zijn reeks verder zetten? Wat met Duitsland en Nederland in hun groep, de duels tegen Noord-Ierland indachtig? En verliest Frankrijk in zijn groep nogmaals punten? 

Opnieuw naar Rusland?

Het kan ook belangrijk zijn met oog op het EK 2020, waarvoor nu al vastligt waar bepaalde groepen worden gespeeld:

Groep A: Italië & Azerbeidzjan
Groep B: Denemarken & Rusland 
Groep C: Nederland & Roemenië
Groep D: Engeland & Schotland
Groep E: Spanje & Ierland
Groep F: Duitsland & Hongarije

Zoals het er nu naar uit ziet, zouden we samen met Italië, Engeland en Spanje zeker in pot 1 zitten en dus niet in die groepen kunnen terechtkomen. Afhankelijk van wie de groepswinst pakt in de poule van Nederland en Duitsland komt daar mogelijk een poule vrij, terwijl Denemarken/Rusland alvast een valabele optie lijkt met een kans van 1 op 3 (en 1 op 2 als Duitsland of Nederland nog in de top-6 terechtkomen).

Aernout Van Lindt

België \\ San Marino
 
 
Reacties.