Na nummer 51 op naar de 100? Kan Lukaku internationaal topschutter aller tijden worden?

11 oktober 2019 14:32

Romelu Lukaku scoorde gisteren twee keer tegen San Marino. Hij rondde zo de kaap van de vijftig doelpunten voor de Rode Duivels.

Het stond in de sterren geschreven dat nummer vijftig gisteren zou vallen. Nummer 51 volgde niet veel later. Belgisch topschutter aller tijden is hij al lang en zal hij wellicht ook nog lang blijven. Maar hoe hoog scoort Romelu in vergelijking met de buitenlandse toppers?

Lukaku wipte gisteren over Robin Van Persie, die vijftig keer scoorde voor Nederland. Hij zet ook zijn voet naast Thierry Henry, die veertig interlands meer nodig had om 51 keer te scoren.

Lukaku en Henry delen momenteel de 38e plaats op de topschutterslijst aller tijden. Big Rom krijgt nu jongens als Wayne Rooney (53), Jan Koller (55) en Samuel Eto’o (56) in het vizier. Hij zit ook Luis Suarez (58) en Robert Lewandowski (60) op de hielen.

Ali Daei scoorde ooit 109 keer voor Iran en is daarmee topschutter aller tijden. Cristiano Ronaldo staat op twee met 93, Ferenc Puskas op drie met 84.

De vraag is waar dit stopt voor de 26-jarige Lukaku. Hij is met voorsprong de jongste nog actieve voetballer die de kaap van de vijftig rondde. Harry Kane -het eeuwige vergelijkingspunt in de Premier League- scoorde bijvoorbeeld ‘nog maar’ 26 keer voor Engeland.

Lukaku is bijna acht jaar jonger dan Ronaldo. De achterstand van 42 doelpunten lijkt op dat vlak niet eens onoverbrugbaar. En als hij zijn gemiddelde van 0.61 goal per interland aanhoudt, moet hij nog ongeveer honderd interlands spelen om Daei te overtreffen. Makkelijker gezegd dan gedaan uiteraard. Maar in theorie kan het. 

Lukaku liet al eerder verstaan dat hij na het EK van volgende zomer wel eens afscheid zou kunnen nemen als international. Maar als hij doorgaat tot het EK van 2028, is de kans reëel dat hij topschutter aller tijden wordt. 

Op middellange termijn zijn de top twintig (62 goals) en de top tien (71 doelpunten) richtpunten. Want we hopen met z’n allen dat Lukaku gewoon doorgaat na het EK van volgende zomer. Toch?  

 

Simon Wauters

België \\ San Marino
 
 
Reacties.