De zoektocht naar de laagste stamnummers: 12. Waar 'Club' een boete oplevert

20 oktober 2019 23:06

Heel veel teams verwijzen graag naar hun stamnummer om de authenticiteit of oudheid van hun club in de verf te zetten. Bij de laagste stamnummers (en dus de oudste clubs) zijn vele teams echter al verdwenen. De komende maanden grasduinen wij in het verleden. Deze week: 12. Cercle Brugge.

Cercle Brugge zit momenteel in moeilijk sportief vaarwater en staat laatste in 1A, maar het team werd wel ooit - in een weliswaar ver verleden - drie keer landskampioen. De laatste keer? Dat is wel al 89 jaar geleden. 

In 1985 volgde met bekerwinst een laatste succes, al waren er ook al enkele goede jaren het laatste decennium. Na de zege tegen Beerschot-Wilrijk in 1B kwam het team terug in 1A terecht, met de hulp van AS Monaco ook.

Vereniging

Bernd Storck moet het team dat in 1899 ontstond nu in eerste nationale houden. Al sinds dag 1 was er een felle strijd met dat andere team uit Brugge, dat later Club Brugge zou gaan worden. De voorbeelden daarvan zijn legio.

Toen Bob Peeters trainer was van De Vereniging, moest hij elke keer hij in een persconferentie 'club' zei in plaats van Vereniging een boete betalen. Een deeltje humor natuurlijk, maar tegelijkertijd toch ook bittere ernst over hoe de onderlinge relaties nog steeds enorm leven.

Burenstrijd

In de jaren '90 werd genoten van het aanvallende spel met onder meer Josip Weber, die drie keer topschutter werd. Daarna zakte het weg en moest het ook zes seizoenen doorbrengen in tweede nationale.

Stamnummer 12 leeft van de derby's met Club Brugge, maar wil die uiteraard ook gewoon kunnen spelen. Dat ze in de schaduw staan van blauw-zwart nemen de supporters er dan bij, als ze af en toe maar eens kunnen winnen van de buur. Al dan niet met het planten van een vlag ...

Erelijst:

Landskampioen (3x) in 1911, 1927 en 1930
Bekerwinnaar (2x) in 1927 en 1985

Jupiler Pro League \\ Club Brugge \\ Cercle Brugge
 
 
 
Reacties.