🎥 Hoe zou het zijn met... José Izquierdo: van Gouden Schoen en kampioen naar blessurelijder

28 oktober 2019 18:10

In 2017 werd José Izquierdo gekozen als Gouden Schoen in België. De Colombiaanse spelmaker vertrok in de zomer van datzelfde jaar naar het Engelse Brighton & Hove. Maar hoe zou het zijn met "Joske"?

De Colombiaanse spelmaker van Club Brugge kwam in 2014 in België aan, samen met Ruud Vormer en Felipe Gedoz. De drie moesten van Club opnieuw een geoliede machine maken die na drie jaar Anderlecht, en tien jaar na de eigen laatste titel, opnieuw de kampioenenbeker naar Brugge brachten.

Het seizoen 2014-2015 werd een uitmuntend jaar voor Club Brugge. Zo haalde Blauw-Zwart de kwartfinale in de Europa League, won het de beker van Anderlecht en werd het tweede na kampioen AA Gent. Met spelers als Refaelov, Vazquez, Vormer, Meunier en Izquierdo aan het roer. Vormer werd samen met Izquierdo de publiekslieveling in Brugge. Ruud omwille van zijn inzet, "Joske" omwille van zijn Joske-zijn. Izquierdo had een diepe band met de Clubfans.

De Colombiaan scoorde in zijn eerste seizoen tien doelpunten en gaf vier assists. Maar hij viel vooral op door zijn frivole manier van spelen. Al kende Izquierdo vaak fysieke vermoeidheid tijdens de wedstrijd, die hij na een jaar aan de kant had geschoven. Hij bracht swingend voetbal in Jan Breydel, maar na het eerste seizoen begon het blessureleed. 

UIteindelijk won Izquierdo samen met Club de titel in 2016 en werd hij uitgeroepen tot beste speler van dat jaar met de Gouden Schoen. Die vierde hij na een doelpunt met een zonnebril op. De Gouden Schoen leverde Joske een transfer naar Engeland op. Brighton kocht de Colombiaan over voor 15 miljoen euro, een recordtransfer voor de Engelsen.

Het begin was lastig voor Izquierdo, die basisplekken met invalbeurten afwisselde. Het blessureleed leek voor goed voorbij en op Kerstmis 2017 speelde hij zijn eerste volledige wedstrijd tegen Chelsea. Ondertussen begon Izquierdo naam en goals te maken. De mooiste tegen West Ham. Toen krulde hij de bal enig mooi in de winkelhaak.

Blessures

Maar dan kwamen er opnieuw de blessures. Izquierdo werd opgeroepen voor het WK, maar sukkelde met een knieblessure. Hij speelde geen enkele wedstrijd. Uiteindelijk miste hij zelfs de eerste zeven wedstrijden in de Premier League. José genas nooit volledig en enkele weken later viel hij opnieuw uit voor drie maanden. Aan het eind van vorig seizoen kwam hij nog wel terug, maar kende hij net voor de laatste speeldag opnieuw een terugval. Op 4 mei werd hij opnieuw geopereerd en sindsdien revalideert hij nog steeds.

Lange revalidatie

Wanneer Joske terug op het veld te zien is en wanneer hij vooral weer de oude is, is nog niet geweten. Ook Izquierdo zelf heeft in een interview met de Colombiaanse krant El Caracol laten verstaan dat hij nog niet weet wanneer hij zijn comeback plant. In 47 wedstrijden scoorde hij vijf keer en gaf hij zes assists. Brighton staat na tien speeldagen veertiende met twaalf punten.

Bart Vandenbussche

Jupiler Pro League \\ Premier League \\ Club Brugge \\ Brighton
 
 
Reacties.