Belgische ploegen in buitenlandse handen voelen zich geviseerd: "Banken behandelen ons als maffia"


Foto: © photonews 05 november 2019 07:47

Enkele Belgische clubs die in handen zijn van buitenlandse investeerders hebben het moeilijk om aan hun geld op de bank te geraken. De banken vrezen voor witwaspraktijken en de Pro League zoekt naar oplossingen.

"Volgens de Europese Commissie is het voetbal een risicosector voor witwaspraktijken. Het gebrek aan transparantie kan een voedingsbodem zijn voor dubieuze geldstromen. De rechter kan oordelen dat de bank op die manier meewerkt aan witwasserij", verklaart Isabelle Marchand van bankkoepel ­Febelfin het wantrouwen van de banken in Belgische clubs in buitenlandse handen. Dat doet ze bij Het Laatste Nieuws.

Maffia

Westerlo, Union, Roeselare en OHL uit 1B hebben al problemen ondervonden door de maatregelen, maar ook eersteklassers Eupen en Sint-Truiden geraken moeilijk aan hun geld.

"Vorige maand hebben we de salarissen nog kunnen betalen, maar we moesten creatief zijn. Zo kunnen we het echter niet volhouden. We worden behandeld als een maffiaclub", aldus Westerlo-manager Wim Van Hove bij HLN. "Als er op middellange termijn geen oplossing komt, kan dit een probleem zijn voor heel ons voetbal. Vier van de acht clubs in 1B hebben problemen met de banken gehad en ik vermoed dat er nog zullen volgen", aldus Philippe Bormans, de CEO van Union.

Pro League

De Pro League zegt naar oplossingen te zoeken en zat vorige week al rond de tafel met Febelfin. "We willen bekijken hoe de banken kunnen helpen, maar er zijn ook meer inspanningen nodig van de clubs zelf.

Jupiler Pro League \\ 1e klasse B \\ Sint-Truiden \\ Westerlo \\ Roeselare \\ OH Leuven \\ Union SG
 
 
 
Reacties.