Sportpsycholoog haalt mogelijke oplossingen aan voor geval-Diagne: "Respect voor interne keuken allerbelangrijkste"

07 november 2019 18:52

Mbaye Diagne heeft zich persona non grata gemaakt bij blauw-zwart door in Parijs die strafschop op te eisen en vervolgens te missen. De grote vraag is nu: hoe gaat heel Club Brugge hiermee om met het oog op de teamgeest? Sportpsycholoog Viktor Van der Veken geeft zijn kijk op de zaak.

De initiële antwoorden waren volgens hem wel positief. "De eerste aanpak van Clement en ook andere spelers om dit intern te bespreken en geen krasse uitspraken te doen, zijn heel goeie reacties. Er zal nu een individueel gesprek komen tussen speler en coach." En wellicht ook tussen Diagne en Vanaken. "Dat gebeurt ook het beste onder begeleiding van de coach."

Mogelijk moet Clement ook bij andere spelers de puntjes op de i zetten. "Respect voor de interne keuken is het allerbelangrijkste. Er kan ook een gesprek komen met Hans Vanaken, waarom hij zijn verantwoordelijkheid als kapitein niet opneemt, en zelfs met andere spelers, waarom zij niet zelfsturend optreden. Daar kunnen perfect goede redenen voor zijn."

Sancties vastleggen in seizoensbegin

Wellicht zal blauw-zwart toch wel overgaan tot het uitdelen van een bepaalde straf. "Idealiter maak je het huiswerk aan het begin van het seizoen op vlak van waarden en hoe die in de praktijk om te zetten, welke sancties er tegenover staan. Dan kan je daar naar teruggrijpen om die afhandeling uit te voeren. Je kan een speler langdurig aan de kant zetten, maar daar heb je zelf weinig aan, want je betaalt hem wel nog verder."

Plooien gladstrijken 

Diagne is natuurlijk wel een huurling van Galatasaray. "Een optie kan zijn om hem terug te sturen naar de club van wie hij nog eigendom is, maar ik denk dat het zo drastisch niet moet zijn en dit in de spelersgroep wel uit te praten valt. Als de speler in kwestie met een bepaalde geste komt, kunnen de plooien gladgestreken worden."

Dat zal ook moeten gebeuren ten opzichte van de fans. "De reacties van de supporters zijn heel begrijpelijk.", vindt Van der Veken. "Na de interne bespreking komt men best ook met een kleine communicatie om hem weer in de gunst van de supporters te krijgen. Het is niet fijn als een thuispubliek eigen spelers uitfluit. Daarom moet men een voldoende signaal geven naar de supportersgroepen toe."

Kevin Vanbuggenhout

Champions League \\ Club Brugge \\ PSG
 
 
Reacties.