Tottenham op de dool: waarom het vierkant draait bij de Spurs

09 november 2019 11:00

De laatste jaren moesten we Tottenham steevast bij de eerste vier in de Premier League gaan zoeken. Dit jaar staan ze daar ook, maar in de rechter helft van de rangschikking. Wat is er toch aan de hand met het team van Jan Vertonghen en Toby Alderweireld?

Een troosteloze elfde plaats met dertien punten: daar worden de Spurs-fans niet warm van. Dat zijn even veel punten als Manchester United, een ploeg op de dool die het de laatste jaren vaak achter zich wist te houden. Het draait vierkant bij de 'Lilywhites from White Hart Lane' en dat is een understatement.

Tottenham Hotspur Stadium

Misschien is dat het probleem wel. Tottenham speelt praktisch op dezelfde grond als hun ter ziele gegaan stadion, White Hart Lane, maar doet dat nu in een nieuwe voetbaltempel: het Tottenham Hotspur Stadium.Eerst was er de aanpassingsperiode van het kleine veldje op White Heart Lane naar het grote Wembley en in april van dit jaar was er opnieuw een verhuis. Drie homegrounds op enkele jaren tijd was misschien van het goede te veel.

Na drie overwinningen zonder tegengoal presteerde Tottenham erg wisselvallig in eigen huis. Het boekte drie zeges in zeven competitiematchen, kon nauwelijks overtuigen en verloor dit seizoen al punten tegen laagvliegers Watford (1-1) en Newcastle (0-1). Alle ploegen komen naar het nieuwe stadion met het gevoel dat er iets te rapen valt. Dat in tegenstelling tot de voorbije jaren. Het grootste trauma in het nieuwe stadion is ongetwijfeld de 2-7 tegen Bayern München in de Champions League.

Zoekende defensie

De verdedigers van Tottenham zoeken naar hun beste vorm en trainer Mauricio Pochettino zoekt naar zijn typedefensie. Vertonghen werd in het begin uit de ploeg gehouden en was ook niet in vorm. Sanchez had het moeilijk en het vertrek van Trippier naar Atlético is niet opgevangen. Tel daar nog wat foutjes van Lloris bij op en je komt aan 16 tegengoals in 11 matchen en amper een clean sheet.

Transferzomer

In 2018 hield de club uit Noord-Londen zich afzijdig op de transfermarkt. De meeste analisten hadden een terugval verwacht, maar die kwam er niet vorig seizoen. Dit jaar werd er daarentegen wel geïnvesteerd, maar Sessegnon, Lo Celso en Ndombélé hebben zich nog niet als basisspeler kunnen opwerpen.

Dan komt er nog eens bij dat sommige spelers met een transfer in hun hoofd zitten. De contracten van Eriksen, Vertonghen en Alderweireld lopen in juni af en het ziet er niet naar uit dat ze voor een verlengd verblijf in Londen gaan kiezen. De Deen zit aan een goal en een assist in de PL, terwijl zijn statistieken altijd geweldig zijn geweest.

Is het liedje van Pochettino na vijf mooie seizoenen uitgezongen bij Tottenham? De magie lijkt wat op en door zijn reputatie als toptrainer zijn er genoeg kandidaat-overnemers. Of krijgt hij de Lilywhites weer op de rails en maakt hij van het Tottenham Hotspur Stadium straks weer een onneembare vesting? 

Hannes Van Gael

Premier League \\ Tottenham \\ Sheffield United
 
 
Reacties.