Gunther Hofmans over eerste en enige interland als Rode Duivel: "Match tegen Cyprus staat in geheugen gegrift"

19 november 2019 05:58

Dinsdag staat voor België de laatste kwalificatiewedstrijd voor het EK op het programma. Geen mens die eraan twijfelt dat de Rode Duivels ook deze match vlot zullen winnen en zo voor een 30 op 30 zal gaan.

"Een interland tussen België en Cyprus spreekt vandaag de dag nog maar amper tot de verbeelding. Voor sommige spelers is het echter een affiche om nooit te vergeten. Gunther Hofmans is zo iemand. In 1992 maakte Hofmans tegen Cyprus zijn debuut als Rode Duivel. Het zou meteen zijn enige optreden worden in de nationale ploeg."

Gunther, wat weet je nog van die avond in april 1992 in het Astridpark?

"Dat is ondertussen al 27 jaar geleden, maar ik herinner me de wedstrijd alsof het gisteren was. Dat blijft voor de rest van mijn leven in mijn geheugen gegrift staan. Ik mocht een kwartier voor tijd invallen voor Marc Wilmots, die op ons 1-0 had gezet. Paul Van Himst vroeg me om dat resultaat mee over de streep te trekken. We hebben uiteindelijk de drie punten thuis gehouden, maar zelf heb ik niet echt een kans gehad."

Hoe was het om als speler van Germinal Ekeren je plaats te zoeken tussen de Belgische toppers?

"Het voelde verrassend genoeg niet onwennig aan voor mij. Jongens als Franky Van Der Elst (die later Hofmans nog coachte bij het toenmalige GBA, nvdr.) en Vital Borkelmans, die mijn kamergenoot was, stelden me meteen op mijn gemak. Niet toevallig jongens die altijd de eenvoud zelve zijn gebleven. Al moet ik zeggen dat er weinig tot geen vedetten rondliepen."

"Goede voetballers waren er in overvloed. Er waren nog enkele overblijvers van het WK 1986 in Mexico, aangevuld met enkele jonge talenten. Het was voor mij een hele ervaring om met zo'n spelers te mogen trainen en spelen. Dat zijn herinneringen om te koesteren."

Matchinfo

22/04/1992 eerste speeldag kwalificatie WK 1994: België-Cyprus: 1-0 

België speelde met: Preud'homme, Grün, Albert, Emmers, Van Der Elst, Boffin (82' Borkelmans), Walem, Wilmots (74' Hofmans), Scifo, Oliveira, Degryse.

Doelpunt: 24' Wilmots.

Dinsdag staat een nieuwe België-Cyprus op het programma. Wat mogen we verwachten van de wedstrijd?

"Ik verwacht toch dat de Rode Duivels nog iets willen laten zien aan het publiek in die laatste thuiswedstrijd van de campagne. Het zou toch minstens 3-0 moeten worden, volgens mij"

En dan nog een keer knallen op het Europees kampioenschap volgend jaar?

"Ja, toch wel. Het moet met deze groep nog lukken om volgend jaar nog mee te doen voor de prijzen. De spelers zijn nog niet over hun top en er zijn enkele jonge toppers op komst. Ik ben ervan overtuigd dat een halve finale zeker moet lukken, en daarin zal het van de details afhangen. Dat hebben we vorig jaar gezien."

  

België \\ Cyprus
 
 
 
Reacties.