🎥 Hoe zou het zijn met... Yassine El Ghanassy? Het eeuwige talent dat het graag bont maakte


Foto: © photonews 22 november 2019 15:28

Hoe zou het zijn met... Yassine El Ghanassy? De flankaanvaller werd als één van de grootste Belgische talenten verwacht op het hoogste niveau, maar maakte het vooral graag te bont bij zijn clubs en op de baan.

Yassine El Ghanassy (29) begon zijn loopbaan in 2008 op 18-jarige leeftijd bij La Louvière, dat toen in derde klasse speelde. El Ghanassy was er sinds zijn acht jaar jeugdspeler van de club en stootte door naar het eerste elftal. Maar lang bleef de Belg met Marokkaanse roots niet bij zijn jeugdclub. AA Gent klopte op de deur kon het goudhaantje binnenhalen. Aanvankelijk als jeugdspeler, niet veel later als volwaardig lid van het eerste team.

ZIjn eerste minuten kreeg de flankaanvaller op 8 november 2008 tegen Dender. Hij stond meteen negentig minuten in de basis. In totaal speelde hij in elf wedstrijden, waarin hij negen keer inviel. Meestal om de tijd vol te maken. 

In 2009-2010 kende El Ghanassy een wisselvallig seizoen. Basisplaatsen wisselden af met de bank en de tribune. Hij viel vooral op door zijn vlotte manier van spelen, een ware balvirtuoos, die zijn tegenstander niet schuwde. Maar nog steeds was het wachten op dat allereerste doelpunt. Dat viel er op de vijfde speeldag in Play-off 1 tegen Zulte Waregem. Enkele weken later maakte hij zijn tweede

Ontbolstering

Na bijna twee jaar op het hoogste niveau te staan, lukte het dan eindelijk voor El Ghanassy. Onder Francky Dury ontbolsterde hij helemaal en werd hij één van de smaakmakers van het Jules Ottenstadion. El Ghanassy begon te strooien met de assists en opende op 22 augustus 2010 zijn doelpuntenmachine van dat seizoen.

Zijn opmerkelijke prestaties leverden hem een plaats bij de Rode Duivels op voor een oefeninterland tegen Finland. Daarin mocht de Buffalo als 20-jarige acht minuten invallen van Georges Leekens. Dat seizoen sloot de Belg af met zes doelpunten en twaalf assists.

Droomtransfer

In 2012 genoot El Ghanassy de interesse van onder andere Anderlecht, maar ook van verschillende buitenlands clubs als Manchester City, Lyon en AC Milan. Eerst leek het erop dat de Marokkaanse Belg na alweer een topjaar zou vertrekken naar Al Shabab, maar West Bromwich huurde hem voor een jaar. Na zijn testperiode bij Birmingham op zijn zestiende, trok hij dus opnieuw het Kanaal over.

Maar dat werd geen succes. El Ghanassy kreeg nooit een kans in de Premier League en wisselde bij de winterstop naar sc Heerenveen. Daar vond hij opnieuw het voetbalplezier en had hij op een half jaar tijd een voet in acht doelpunten van de Friezen. 

De linkerflankspeler keerde bijgevolg terug naar AA Gent en werd er in sommige wedstrijden zelfs gebombardeerd als kapitein. El Ghanassy stond ook bekend als enfant terrible en vertrok in de winter van datzelfde jaar richting Midden-Oosten. El Ghanassy kon het niet meer vinden met AA Gent en liet zijn contract ontbinden waardoor hij voor even zonder club zat. In maart 2015 tekende hij in Zweden bij Stabaek.

Top en flop

KV Oostende zag iets in de nog altijd maar 25-jarige aanvaller. Anderhalf jaar speelde hij aan de kust voor de ploeg waarmee hij in 2017 Europees voetbal afdwong. In die periode maakte El Ghanassy het graag bont. Onder andere verkeersinbreuken waren schering en inslag voor hem. Het kwam zelfs zo ver dat hij in 2018 veroordeeld werd tot een jaar effectieve gevangenisstraf en een boete van meer dan 10.000 euro omdat hij toch reed ondanks zijn rijverbod.

Het leek voor hem de tijd om zich te ontdoen van zijn kwelduivels en de vele kritiek die hij in de Belgische media kreeg. Nantes bracht een redding, maar opnieuw mislukte het buitenlandse avontuur. Ondertussen is de tweevoudig Rode Duivel op zoek naar een nieuwe club nadat hij bij Al-Raed niet meer moest opdagen van Besnik Hasi.

Jupiler Pro League \\ Ligue 1 \\ KAA Gent \\ Nantes \\ KV Oostende \\ België \\ Al Raed
 
 
 
Reacties.