Dieumerci Mbokani: de jarige self-destroying prophecy van Anderlecht, die Antwerp naar play-off 1 lijkt te trappen

22 november 2019 19:02

Na zijn tweeklapper tegen AA Gent blinkt de Gouden Stier van Dieumerci Mbokani feller dan ooit tevoren. De spits van Antwerp zit intussen aan dertien doelpunten in vijftien duels in de Jupiler Pro League. Mbokani scoort gemiddeld 0,87 doelpunt per wedstrijd. Fantastische cijfers.

Mbokani stond dit seizoen in negentien van de twintig wedstrijden van Antwerp aan de aftrap. Enkel op het veld van Viktoria Pilsen begon hij op de bank… om uiteindelijk toch nog 75 minuten te voetballen en de Great Old naar de laatste voorronde te slepen.

Mbokani lijkt fitter en dodelijker dan ooit. In zijn beste seizoen in de Jupiler Pro League (2012-2013) scoorde de Congolees negentien doelpunten in 27 van de 40 competitiewedstrijden. Dat komt neer op 0,70 doelpunt per wedstrijd. Dieu lijkt dit jaar op weg naar méér wedstrijden, méér doelpunten én een beter gemiddelde dan ooit. En dat in het seizoen dat hij 34 wordt. Mbokani viert vandaag trouwens zijn verjaardag.

Natuurlijk heeft het allemaal veel te maken met de volledige voorbereiding die hij afgelopen zomer meemaakte. Maar Mbokani was ook extra geprikkeld door het ‘njet’ van Anderlecht. Te oud, te duur. Het heeft er alle schijn van dat hij het ongelijk van zijn ex-werknemer wil bewijzen. En daar is hij goed  mee bezig.

Mbokani zal altijd een geval apart blijven. Zijn fatale rode kaart in de laatste voorronde tegen AZ was bijvoorbeeld oerdom. Maar in vergelijking met collega-voortijdige doucher Didier Lamkel Zé lijkt Mbokani haast een koorknaap.

Wat het nog pijnlijker maakt voor Anderlecht is dat Kemar Roofe pas op speeldag negen zijn eerste minuten maakte en pas op matchday elf de eerste keer de weg naar doel vond. Mbokani had er toen al negen tegen de touwen gejast.

Als Antwerp na dertig speeldagen in de top zes staat en Anderlecht net niet, zullen ze in de paars-witte bestuurskamer toch nog eens aan die ‘te oude en te dure’ Congolees denken…

Jupiler Pro League \\ Antwerp \\ KAA Gent
 
 
 
Reacties.