Pierre Kompany vertelt honderduit over de jeugd van zijn zoon: "Het is niet altijd makkelijk geweest bij Anderlecht"


Foto: © photonews 25 november 2019 17:03

Pierre Kompany heeft maandag zijn biografie voorgesteld 'Van Congo tot Ganshoren, een ongelofelijk leven'. De burgemeester van Ganshoren deed dat in het bijzijn van zijn kinderen Christel en Vincent. Die laatste kreeg uiteraard een heel groot hoofdstuk in zijn boek.

Zo vertelt vader Kompany over de jeugdjaren van de huidige speler/manager bij paars-wit. En dat pad liep niet altijd over rozen blijkbaar...

Zijn parcours bij Anderlecht is niet altijd makkelijk geweest, maar dat is eigen aan de voetbalwereld. Ik denk dat ik een van die ouders ben die het de club lastig hebben gemaakt, wij lieten ons horen en we waren niet bang om de directie te spreken als het nodig was. Het was wel een beetje slecht georganiseerd, het leek niet goed in de hand gehouden.

Toen hij na een stage in Brasschaat bij de miniemen ging spelen, vertelde zijn trainer ons wie hij in de selectie had opgenomen. Ik wist niet waarover hij het had. Hij deelde me mee dat Vincent niet bij de nationale elite zou spelen. (...) De elite speelde ook de provinciale wedstrijden waardoor de speeltijd van de jongens in de provinciale slectie (waarbij Vincent toen zat) in het gedrang kwam. Maar toen er toernooien gespeeld moesten worden tegen sterkere ploegen, werd Vincent wel opgeroepen om met de elite mee te doen, hoewel hij niet met hen trainde.

(...) Maar we waren niet altijd blij met de manier waarop hij behandeld werd. We haalden Vincent zelfs eens een week van de training om te laten zien hoe ontevreden we waren. Toen hij als miniem een wedstrijd speelde in Deinze werd het verlies niet goed verteerd. Toen Anderlecht een tegengoal kreeg, riep een van de spelers, de kapitein, op een nogal nonchalante manier: 'Hoe kun je die goal nu doorlaten?' Eigenlijk een sneer naar de verdediging, maar Vincent had meteen een antwoord klaar: 'Je moet de winnaars respecteren en we kunnen alleen onszelf iets verwijten als we geen goals maken'. De trainer meldde de feiten aan de directie en wees naar Vincent, terwijl het gedrag van de kapitein werd genegeerd. Mijn reactie was simpel, Vincent zou de week erna niet gaan trainen. We hebben een algemene vergadering gevraagd met Werner Deraeve, toenmalig directeur van de jeugdafdeling.

(...) Er had zich een tweede, gelijkaardig incident voorgedaan. Vincent werd opgeroepen om met de cadetten, een categorie hoger dan de zijne, deel te nemen aan een toernooi in Rennes. Deze keer gingen we niet met hem mee, de kans was klein dat hij echt op het veld ging komen. Maar hij speelde uiteindelijk elke wedstrijd daar. Een paar weken later stond er een toernooi gepland met de miniemen, zijn categorie. Het was logisch dat hij zou spelen. Toen ik Vincent afzette op training, zei Michel Punga, trainer bij de cadetten: 'Pierre, het spijt me voor Vincent. Hij mag niet spelen, want hij is meegegaan naar Rennes. Hij is gesanctioneerd."

Pierre kommpany is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 22, 99 euro. Voor meer info: https://borgerhoff-lamberigts.be

Jupiler Pro League \\ Anderlecht \\ KV Kortrijk
 
 
 
Reacties.